Bez spolupráce se sousedy Afghánistán terorismus neporazí

Haag - Terorismus nelze porazit bez spolupráce sousedů. Na Mezinárodní konferenci k budoucnosti Afghánistánu v Haagu to dnes prohlásil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Jednodenní schůzku 73 zemí a 11 nevládních mezinárodních organizací o pomoci Afghánistánu svolaly Spojené státy a koná se pod záštitou OSN. Konference není dárcovská, jde spíš o politickou podporu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se na konferenci vyslovila pro usmíření s těmi členy radikálního hnutí Taliban, kteří se vzdají násilí.

Konferenci společně předsedá generální tajemník OSN Pan Ki-mun, afghánský prezident Hamíd Karzáí a ministr zahraničí pořádající země Maxime Verhagen. Jednání o míru v Afghánistánu svede dohromady dva netradiční partnery - Spojené státy a Írán. Do Nizozemska přijela americká ministryně zahraničí Clintonová a Írán zastupuje náměstek ministra zahraničí Mahdí Achúndzáde. Účast íránské a americké delegace znamená posun ve vzájemných diplomatických stycích, obě strany ale předem vyloučily, že by se v Haagu mezi nimi uskutečnilo nějaké zásadní setkání.

Řečeno slovy jednoho bruselského diplomata, přínosem schůzky je už jen to, že se vůbec koná. Podle zpravodaky ČT Barbory Šámalové se očekává, že Evropa slíbí větší civilní pomoc Afghánistánu a další peníze na bezpečnost a životní úroveň obyvatel.

USA jsou pro usmíření s umírněnými členy Talibanu

„Měli bychom podpořit úsilí afghánské vlády oddělit extremisty al-Káidy a Talibanu od těch, kteří se k nim nepřipojili z přesvědčení, ale ze zoufalství. To je případ většiny bojovníků stojících po boku Talibanu,“ řekla Clintonová ve svém projevu. „Je třeba jim nabídnout úctyhodnou formu usmíření a znovuzačlenění do mírumilovné společnosti, pokud si přejí zříci se násilí, přerušit své styky s al-Káidou a respektovat ústavu,“ dodala.

„Naše poselství účastníkům této konference je, že především lid v Afghánistánu má rozhodovat o své zemi a jejím osudu. Přítomnost zahraničních vojsk nemůže zemi přinést mír, bezpečnost a stabilitu,“ prohlásil Achúndzáde. Zároveň vyjádřil ochotu Íránu pomoci Afghánistánu v boji proti obchodu s drogami. Clintonová naopak zdůraznila, že diplomacie musí být podpořena vojenskými operacemi a rozvojem civilní sféry.

Na jednodenní jednání byli pozváni ministři zahraničí zemí, které sousedí s Afghánistánem jako Pákistán, nebo mají jako ČR jednotky v mezinárodní bezpečnostní misi v Afghánistánu. ČR v Haagu zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. USA očekávají pomoc mimo jiné od Ruska, Číny, Indie a také Íránu v boji proti islámským radikálům.

Policie dnes na jihu Afghánistánu zabila 30 vzbouřenců

Válka v Afghánistánu pokračuje sedmým rokem. Konference v Haagu se koná jen několik dní poté, co americký prezident Barack Obama zveřejnil novou strategii pro boj proti ozbrojencům Talibanu a teroristické sítě al-Káida v této jihoasijské zemi, která sdílí 930 kilometrů dlouhou hranici s Íránem. Násilí v zemi nebere konce: agentura Reuters oznámila, že afghánská policie zabila při operaci na jihu země v provincii Uruzgán 30 vzbouřenců. Mezi mrtvými je údajně jeden významný velitel sil radikálního hnutí Taliban. Dalších 16 rebelů bylo zraněno.