Austrálie se znovu potýká s povodněmi

Sydney - Rozsáhlé záplavy postihly středovýchodní pobřeží Austrálie. Několik měst asi 500 kilometrů severně od Sydney se přes noc ocitlo pod vodou a jsou izolována od okolí. Ze zaplavených domů záchranáři vyprostili několik lidí. Některé oblasti byly prohlášeny za postižené přírodní katastrofou a všichni obyvatelé evakuováni. Meteorologové předpovídají silný déšť i v příštích dnech. Hlavní příčinou povodní, rekordních veder a požárů, které Austrálii sužují v posledních týdnech, jsou podle všeho klimatické změny.

Vydatné deště postihly především oblast Nového Jižního Walesu. V úterý večer dosáhla hladina řeky Bellinger 8,6 metru, ve městě Coffs Harbour zaznamenali během posledních hodin 450 mm srážek. Hladina řeky Nambucca dosáhla dokonce 10,25 metru, což je o pouhého čtvrt metru pod rekordem z června 1950. Meteorologové sice předpovídají nadále vydatné deště, podle nich ale má oblast už to nejhorší za sebou.

Na přelomu roku postihly rozsáhlé povodně Queensland, kde situaci zkomplikovali i hadi a krokodýli, které velká voda přinesla do zatopených měst.

Záplavy v Austrálii
Zdroj: ČT24