Petrohradský Lenin má v sobě metrovou díru

Moskva - Vůdce bolševické revoluce v Rusku Vladimir Iljič Lenin utrpěl vážné trhliny - nebo přinejmenším jeho bronzová socha v Petrohradě. Po výbuchu v ní zeje metrová díra způsobená nastraženou náloží nebo zásahem z granátometu, což je nyní předmětem vyšetřování. Exploze okolo půl páté ráno si nevyžádala žádné oběti ani raněné, osm z deseti reflektorů u pomníku bylo zničeno.

Pomník stojí naproti vlakovému nádraží, kde Lenin v dubnu 1917 řečnil po návratu z finského exilu a několik měsíců před uchopením moci. Koncem února se terčem podobného útoku stal Leninův pomník ve městě Bolchov v Orlovské oblasti; hlava sochy byla poškozena třemi zásahy z brokovnice.

Podle průzkumu střediska VCIOM z loňského listopadu Rusové s rostoucími sympatiemi hledí na posledního cara Mikuláše II., kterého nechal Lenin i s carskou rodinou popravit, zatímco sympatie k vůdci bolševické revoluce klesají.

Během tří let se Leninova popularita snížila z 50 na 42 procent, zatímco Mikuláš II. si polepšil na 44 procent. Nicméně návrhy přemístit nabalzamovanou mrtvolu vůdce revoluce z mauzolea na moskevském Rudém náměstí u zdi Kremlu stále budí nevoli. Mauzoleum je pro cizince i Rusy navštěvující hlavní město stále jedna z hlavních turistických atrakcí bez ohledu na to, že komunismus se zhroutil už téměř před 20 lety.