Slovenská kampaň skončila, jméno hlavy státu je v rukou občanů

Bratislava - Volební kampaň současného slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče a kandidátky opozice Ivety Radičové dnes úderem 7:00 oficiálně skončila. Před sobotním druhým kolem volby slovenské hlavy státu se podle zákona nesmí 48 hodin do hlasování ucházet o přízeň voličů na setkáních a ani v médiích. Na ulicích mohou zůstat jen billboardy kandidátů. Odborníci se shodli, že hlavním tématem předvolebního souboje se stala „maďarská karta“, tedy přízeň voličů maďarské národnosti.

Boj před sobotním finále, ve kterém Slováci definitivně určí nového/ou prezidenta/ku, se po nevýrazném politickém souboji v prvním kole přiostřil. V pětimilionovém státě mu dominovala půlmilionová maďarská menšina. I díky těmto hlasům postoupila Radičová jako první žena novodobé Slovenské republiky do druhého kola volby hlavy státu.

Právě podporu Maďarů žijících na Slovensku vyčítala bývalé ministryni práce vládní populistická Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty, která spolu s nejsilnější stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica stojí za současnou hlavou státu Ivanem Gašparovičem. SNS nechala v novinách uveřejnit kontroverzní inzerát proti Radičové. Na jihu země, kde žije maďarská menšina, se totiž objevily falešné letáky, na kterých Radičová slibuje slovenským Maďarům podporu autonomie.

Radičová opakovaně tvrdila, že prezident má sloužit všem občanům státu bez ohledu na národnost. Připomněla také, že Gašparovič se před pěti lety stal prezidentem i díky hlasům voličů maďarské národnosti. Širší pozornost vyvolalo i Gašparovičovo přihlášení se k vládní straně Směr-SD. Prezident, který vystupoval jako nestraník, na neoficiálním setkání s členy a příznivci Směru-SD v Košickém kraji prohlásil, že je „jakoby členem“ strany, protože jeho případný neúspěch bude i neúspěchem Směru-SD.