Pád vrtulníku u britských břehů prý nikdo nepřežil

Londýn - Všech 16 lidí na palubě vrtulníku, který se ve středu zřítil do Severního moře severovýchodně od skotských břehů, zahynulo. Oznámila to dnes místní policie. Záchranáři dosud našli těla pouze osmi obětí, je však nemožné, aby v mrazivé vodě přežil někdo déle než jeden den.

„Těla všech obětí se zatím nenašla, ale smutnou realitou je, že o život přišlo všech 16 osob ve vrtulníku,“ prohlásil Colin Menzies. Záchranná operace v mrazivých mořských vodách se podle něj změnila na vyhledávání zbylých těl. Stroj Super Puma patřící ropné firmě BP přepravoval 14 pasažérů a dva členy posádky z těžební plošiny Miller vzdálené asi 270 kilometrů od pobřeží. Do moře spadl z dosud neznámých důvodů asi 56 kilometrů východně od skotských břehů.

V Severním moři se helikoptéra, která také zajišťovala dopravu mezi ropnou plošinou a pevninou, zřítila i letos v únoru. Všech 18 lidí na palubě tehdy pád přežilo.

K nehodě helikoptéry došlo jen dva měsíce poté, co se podobná havárie stala asi 200 kilometrů od Aberdeenu. Tehdy se tam do Severního moře zřítil vrtulník s 18 lidmi na palubě, všichni lidé tehdy přežili.