Filipínští teroristé propustili jedno rukojmí

Manila - Ozbrojenci islamistické Skupiny Abu Sayyafa, kteří před deseti týdny unesli na jihu Filipín tři pracovníky Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), propustili zajatou Filipínku Mary Jean Lacabaovou. Podle ministra obrany Gilberta Teodora byla Lacabaová předána veliteli jižních armádních jednotek a zástupci tamního guvernéra místní vlády. Skupina Abu Sayyafa je podezřelá ze spolupráce s teroristickou sítí al-Káida.

Trojici zaměstnanců MVČK, osmatřicetiletého Švýcara Andrease Nottera, dvaašedesátiletého Itala Eugenia Vagniho a sedmatřicetiletou Lacabaovou, zadržovali ozbrojenci na odlehlém místě v džungli na ostrově Jolo. Místo posléze obklíčili vojáci, ale únosci pohrozili, že pokud se armáda ze svých pozic nestáhne, jednomu z rukojmích uříznou hlavu. Většina vojáků byla poté stažena, ale asi 200 jich armáda stáhnout odmítla, protože by to vystavilo nebezpečí civilisty.

Skupina Abu Sayyafa, která vznikla počátkem 90. let, je únosy nechvalně proslulá. Poslední velký únos spáchala v roce 2001, kdy se jí podařilo v jednom z pobřežních letovisek zajmout 20 turistů, včetně tří Američanů. Tři zajatce tehdy únosci zabili.

Skupině je také přičítána odpovědnost za atentát na trajekt nedaleko filipínské metropole Manily v roce 2004, při němž zahynula více než stovka lidí. Nejvyšší vůdci Skupiny Abu Sayyafa byli ale na přelomu let 2006 a 2007 zabiti při střetech s armádou a organizace od té doby není již tak aktivní. Odhaduje se, že na ostrově Jolo a na sousedním ostrově Basilan působí asi 350 jejích členů.