Rusko by pustilo americký vojenský materiál přes své území do Afghánistánu

Moskva - Rusko nabízí Spojeným státům spolupráci kvůli Afghánistánu. Moskva chce umožnit přepravu vojenského vybavení do Afghánistánu přes ruské území. Spojené státy hledají nové zásobovací cesty do této země. Stávající trasy vedou přes Pákistán, kde se konvoje s vojenským vybavením často stávají terčem útoků radikálních povstalců a přeprava materiálu je čím dál nebezpečnější.

Včera se v Londýně před summitem G20 sešli americký a ruský prezident. Barack Obama a Dmitrij Medveděv se podle agentury Reuters dohodli, že v rámci oteplování vzájemných vztahů budou hledat nové cesty spolupráce ohledně Afghánistánu.

Rusko už přes své území pouští do Afghánistánu americké nevojenské dodávky. Například minulý měsíc projel přes Rusko stavební materiál. USA ale tudy chtějí do Afghánistánu přepravovat i vojenský materiál.

„Požádali nás, zda by se Rusko nedohodlo se Spojenými státy na tranzitu vojenského zařízení do Afghánistánu přes svoje území,“ řekl Andrej Něstěrenko, mluvčí ruského ministerstva zahraničí. A i když USA o takovou pomoc Rusko ještě oficiálně nepožádaly, je podle Něstěrenka Moskva k takové spolupráci otevřená.

Přes Rusko již může do Afghánistánu putovat vojenský materiál několika členů NATO, se kterými Moskva uzavřela dohodu. Jde o Německo, Francii a Španělsko.