Další etapou summitového maratonu je NATO

Štrasburk/Kehl - Aprílový maraton summitů na evropské půdě, nedávající ani na chvilku vydechnout politikům, novinářům, policistům, demonstrantům ani místním obyvatelům, dnes pokračuje další etapou - dvoudenní vrcholnou schůzkou Severoatlantické aliance. Na německo-francouzském pomezí se sice tradičně proberou aktuální strategické otázky bezpečnostní politiky, nicméně letos bude všechno přece jen trochu jiné než v uplynulých letech.

Co je letos jinak?

Jubilejní summit vyvrcholí v sobotu, tedy na den přesně 60 let od vzniku NATO. Kulaté je i desetileté výročí členství České republiky v alianci. Po osmi letech to bude poprvé, kdy na jmenovce nejvyššího amerického účastníka nebude napsáno „George Bush“. Zároveň summit poprvé v historii hostí dvě země současně: jeho konání v německo-francouzském pohraničí ve Štrasburku, Kehlu a Baden-Badenu má symbolizovat svobodnou a soudržnou Evropu. Je to také poprvé, kdy se u jednoho stolu sejde 28 členských zemí - doslova jen pár hodin před summitem se aliance rozrostla o Albánii a Chorvatsko. Po 43 letech se letos do vojenského velení NATO vrací Francie a po pěti letech si aliance zřejmě zvolí nového generálního tajemníka.

Mluvit se bude asi hlavně o Afghánistánu

Témat k projednání je tradičně víc, dominovat by ale tentokrát měla situace v Afghánistánu a tamní nová strategie amerického prezidenta Baracka Obamy. Na přetřes přijde zřejmě i protiraketová obrana, i když plánovaný americký štít v Polsku a České republice nepatří mezi Obamovy priority - na rozdíl od jeho předchůdce. Totéž platí o dalším rozšiřování NATO o Gruzii a Ukrajinu, které bude podle pozorovatelů zřejmě na delší dobu uloženo k ledu. Obojí v neposlední řadě i kvůli snaze o zlepšení vztahů s Ruskem. Ty budou také jedním z klíčových témat schůzky, stejně jako situace v Kosovu.

Pořádkovým silám neproklouzne ani myš

Summit provázejí masivní bezpečnostní opatření. Jako každý rok se počítá s příjezdem tisíců demonstrantů, organizátoři jich letos očekávají až padesát tisíc. Centrum Štrasburku bude po dobu summitu střežit 15 tisíc policistů a příslušníků pořádkových jednotek speciálně vycvičených pro pouliční boj s demonstranty. Bezpečnostní síly se na událost už několik dnů pečlivě připravují, nezapomněly ani na prohledání a zapečetění kanálů.

Obama dnes poobědvá se Sarkozym a pobeseduje se studenty

Česko budou zastupovat Václav Klaus, Mirek Topolánek, Karel Schwarzenberg a Vlasta Parkanová, hlavní hvězdou ale bude Barack Obama. Toho dnes ještě před summitem čeká pracovní oběd s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a setkání se studenty středních a vysokých škol. Večer se účastníci summitu sejdou na slavnostní večeři v německém Baden-Badenu.