Bývalý guvernér Blagojevich je obviněn z 16 zločinů

Chicago - Bývalý guvernér státu Illinois Rod Blagojevich byl obviněn z korupce, které se měl dopustit ještě v úřadu. Podle státního zastupitelství se podílel politik celkem na 16 zločinech, mimo jiné nabízel za peníze křeslo v americkém Senátu. Blagojevich obvinění odmítá a prohlásil, že se bude u soudu bránit. Na zločinech se měl podle obžaloby podílet i Blagojevichův starší bratr Robert, který předsedal fondu pro kampaň guvernéra, a další dva asistenti a obchodníci.

Federální velká porota obvinila 52letého politika z 16 zločinů. Blagojevich se měl podle úřadů kromě korupce dopustit i vydírání, podvodu, vymáhání peněz nebo křivé výpovědi. Pokud bude uznán Blagojevich vinným, hrozí mu více než 300 let ve vězení a víc než 4milionová pokuta. Pětasedmdesátistránková obžaloba tvrdí, že Blagojevich chtěl získat peníze a dobrou funkci po odchodu z guvernérského úřadu za to, že případnému zájemci zajistí křeslo v Senátu, které se uvolnilo po odchodu Baracka Obamy do Bílého domu.

Blagojevich ale taková obvinění odmítá a tvrdí, že je obětí politického honu na čarodějnice. Bývalý guvernér už prohlásil, že se bude u soudu bránit. Svůj pohled na věc by měl odhalit i v nové knize, kterou píše. Kniha s pracovním názvem Guvernér by se měla objevit na pultech knihkupectví v říjnu.

Když se Blagojevichovy machinace provalily, špičky Demokratické strany jej varovaly, aby nejmenoval nového senátora, i přesto ale Blagojevich do senátorského křesla dosadil Rolanda Burrise. Illinoiské úřady poté guvernéra odvolaly.