Nové střety na sporné části kambodžsko-thajské hranice

Bangkok - Na sporném úseku kambodžsko-thajské hranice poblíž 900 let starého kláštera Preah Vihear, který patří mezi památky UNESCO, opět došlo k ozbrojenému střetu. Podle kambodžských zdrojů při nich byli zabiti čtyři thajští vojáci, thajská strana zatím přiznala jen jednu oběť a sedm zraněných. Bangkok a Phnompenh se navíc navzájem obviňují z toho, kdo začal střílet jako první.

Ke střelbě během dneška podle dostupných zdrojů došlo hned několikrát, a to jen několik hodin po rozhovorech, které spolu na thajsko-kambodžské hranici vedli thajští a kambodžští velitelé.

Ve čtvrtek došlo k incidentu, kdy thajský voják přišel o nohu poté, co stoupl na minu ve sporné oblasti. Místo dnes navštívila jiná thajská hlídka, která se zde střetla asi s dvacítkou kambodžských vojáků. Ti podle thajského ministerstva zahraničí začali ihned střílet. Kambodžský mluvčí to popírá s tím, že to byli právě Thajci, kdo zahájil palbu.

Spory se vedou o oblast v okolí chrámu Preah Vihear. V roce 1962 ho Mezinárodní soudní dvůr OSN přiřkl Kambodži, Thajsko si na ně ale stále činí nárok. Dobře zachovalá památka pochází z první poloviny 11. století z období Khmérské říše a patří mezi vyhledávané turistické cíle. Nachází se v horách na pomezí Thajska a Kambodži.