Za útoky na americké imigrační centrum stojí labilní Vietnamec

Washington - Muž, který v pátek v americkém městě Binghamtonu zastřelil 13 lidí v imigračním centru a pak sebe, byl podle stále neoficiálních informací přistěhovalec vietnamského původu, deprimovaný neschopností udržet si práci a naučit se dobře anglicky. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyloučil, že by se střelbou mělo něco společného radikální islámské hnutí Taliban, jak to dnes tvrdil šéf jeho pákistánské odnože Baitulláh Mahsúd.

Střelec měl u sebe dokumenty na jméno Jiverly Voong, ale podle bezpečnostního zdroje, na který se odvolává agentura AP, to nemuselo být jeho pravé jméno. Bylo mu asi čtyřicet let. Binghamtonský starosta Matthew Rayn dnes informoval, že muž nedávno dvakrát po sobě ztratil práci a byl v depresi jak kvůli tomu, tak kvůli své neschopnosti zvládnout dobře angličtinu. Lidé prý jím kvůli jeho chabé angličtině pohrdali a nerespektovali ho. Podle dalších informací žil muž v USA už 28 let a měl americké občanství.

Zabil 13 lidí a pak zabil sebe

Muž v pátek dopoledne přijel ze sousedního města Johnson City ke středisku pro imigranty v Binghamtonu a autem zablokoval zadní vchod. Vyzbrojený puškou začal střílet po půl jedenácté místního času a ve chvíli útoku tam bylo přes 40 lidí. Část z nich se ukryla ve sklepě a na toaletách. Policie po příjezdu okamžitě uzavřela okolí a vyklidila sousední domy. Jejich střechy obsadili ostřelovači.

„Slyšeli jsme čtyři výstřely. Lidé prchali na všechny strany, policie křičela, abychom okamžitě opustili oblast,“ popisuje útok svědek. Útočník zabil třináct lidí. Po několika hodinách policisté odvedli v poutech dva muže asijského původu. Není jasné, jestli šlo o podezřelé. Střelec ale stále zůstával uvnitř. K centru dorazil tlumočník z vietnamštiny, který se s ním pokoušel vyjednávat. Pak policie oznámila, že útočník je mezi mrtvými.

Největší masakr za poslední dva roky

Ve zdraví se z budovy zachránilo 37 lidí, čtyři další utrpěli těžká zranění. U mužova těla se našly dvě ruční zbraně a sáček nábojů. Střelné zbraně byly registrovány na jméno Jiverly Wong. Byl to nejhorší masakr svého druhu ve Spojených státech od předloňských jatek na universitě ve Virginii, kde student korejského původu zastřelil 32 lidí a pak sebe.

K odpovědnosti se původně přihlásil šéf pákistánské odnože islámského radikálního hnutí Taliban Baitulláh Mahsúd: „Hlásím se k odpovědnosti. Byli to moji muži, dal jsme jim k tomu příkaz a reagoval jsem tím na americké útoky bezpilotními letouny,“ sdělil Mahsúd agentuře Reuters telefonicky z blíže neurčeného místa. Tuto informaci ale vyvrátily americké i pákistánské bezpečnostní složky.

  • Policie obklíčila šíleného střelce v Binghamtonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/779/77810.jpg
  • Baitulláh Mahsúd autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/441/44009.jpg