Slovenské prezidentské volby - změna nebo pokračování?

Bratislava - Slováci dnes ve druhém kole rozhodují o tom, kdo bude v dalších 5 letech jejich prezidentem. Zůstane jím Ivan Gašparovič, podporovaný levicovou vládou Roberta Fica, nebo ho vystřídá kandidátka opozice Iveta Radičová? Gašparovič má navrch, ale ani jeho vyzývatelka není bez šancí. Svou roli může sehrát i krásné počasí, které může ovlivnit volební účast.

Finále prezidentských voleb bude historické, bez ohledu na výsledek. Gašparovič může být prvním, kdo obhájí prezidentský post. Radičová zase první ženou v tomto úřadu. Které preference převáží u voličů, bude známo až po skončení hlasování ve 22 hodin.

Oba prezidentští kandidáti dnes odevzdali i své hlasy. Gašparovič dorazil do volební místnosti rovnou ze summitu NATO ve Štrasburku. „Myslím, že všechno dobře dopadne,“ nechal se slyšet slovenský prezident.

S úsměvem a dobrou náladou přišla k volbám i jeho rivalka Iveta Radičová. Ta doufá, že náskok svého protivníka z prvního kola dohnala. „Jako socioložka nebudu dělat odhady, jsem příliš zaangažovaná,“ poznamenala nicméně Radičová.

V souboji o prezidentské křeslo bude důležitá i volební účast, kterou ovlivňuje mnoho faktorů, například počasí. Dnešní krásný slunečný den zřejmě mnoho voličů nelákal.

Tradičně nízká je volební účast v romských osadách na východě země. Kampaň sem nestihla dorazit a o jejich hlasy se nikdo nepřihlásil. I když ani jeden z kandidátů neměl ve svém volebním programu romskou problematiku tak, aby byla viditelná, přesto Romové k urnám dorazili. Pro Dušana Romana byla volba jasná, Romové nemohou Radičové zapomenout působení v nepopulární Dzurindově vládě, která jim sáhla na podpory. Dušan Roman říká: „Všechny Romy obrala o peníze, takže my chceme volit Gašparoviče.“