Unesený pracovník OSN po dvou měsících propuštěn

Islámábád - Po dvou měsících propustila povstalecká skupina z pákistánského Balúčistánu na svobodu pracovníka OSN. Američan John Solecki pracoval pro úřad vysokého komisaře OSN. Únosci ho zajali 2. února. Výměnou za něj požadovali propuštění tisíců vězňů. Soleckiho propustili údajně z humanitárních důvodů.

Solecki je podle mluvčí OSN zdráv a v bezpečí. „Mohu potvrdit, že byl osvobozen. Stalo se tak asi 50 kilometrů od Kvéty, metropole pákistánské provincie Balúčistán. Je unaven, ale podle všeho se mu vede dobře,“ řekla mluvčí OSN v Pákistánu Jennifer Pagonisová.

Solecki byl unesen 2. února v Kvétě, nedaleko hranic s Afghánistánem. Muž zde působil jako regionální šéf UNHCR pro Balúčistán. Útočníci se ho zmocnili, když ráno mířil do práce. Únosci za několik dní zveřejnili video, na kterém žádá Solecki o pomoc. Ozbrojenci v kuklách na nahrávce vyhrožovali, že zajatce do 72 hodin zabijí.

K odpovědnosti za únos se přihlásila dosud neznámá Balúčistánská osvobozenecká jednotná fronta, která bojuje proti centrální vládě za větší autonomii pro Balúčistán.

Provincie Pákistánu
Zdroj: ČT24