Tokio potvrdilo přípravu nových sankcí proti KLDR, vyjádřil se i Peking

Tokio/Soul/Peking - Japonská vláda dnes oznámila, že v pátek rozhodne o vlastních nových sankcích proti Severní Koreji poté, co tamní komunistický režim v neděli bez ohledu na rezoluce OSN odpálil raketu. Přísnou reakci na severokorejský krok dnes slíbil podle očekávání také Soul. Japonsko o podobě sankcí ještě nerozhodlo, mohlo by ale zakázat veškerý vývoz do Severní Koreje a posílit kontroly finančních transferů.

Mezinárodní společenství nedělní test výrazně odsoudilo. Před podobnými pokusy varoval z Prahy také americký prezident Barack Obama. Jižní Korea a Japonsko se vyjádřily krátce poté, co se Rada bezpečnosti OSN nebyla s to na mimořádném zasedání dohodnout na textu prohlášení vůči odpálení severokorejské rakety.

Mluvčí japonské vlády uvedl, že ještě nebylo rozhodnuto o povaze nových sankcí. Potvrdil, že by se mohly zakázat veškeré japonské vývozy do KLDR a posílit kontroly finančních transferů mezi oběma zeměmi. Japonsko od prvního severokorejského jaderného testu v roce 2006 zakazuje severokorejské dovozy a přístup lodím KLDR do japonských přístavů.

„Nezodpovědný čin Severní Koreje, který ohrožuje regionální a světovou bezpečnost, je naprosto neomluvitelný. Vláda na něj odpoví přísně a promyšleně,“ prohlásil dnes bez dalšího upřesnění jihokorejský prezident I Mjong-bak.

Podle diplomatických zdrojů je RB rozdělena na USA s dalšími přívrženci tvrdého odsouzení vypuštění severokorejské střely a zastánce zdrženlivého postoje v čele s Čínou. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes uvedl, že vláda v Pekingu zaznamenala nejenom start balistické střely, ale i ostrou reakci některých zemí východní Asie. Ministerstvo apeluje na všechny zúčastněné strany, aby postupovaly s rozvahou a klidem a aby spoluprácí zabezpečily mír a stabilitu v regionu. Je to poměrně předvídatelná reakce, protože Čína zůstává nejbližším spojencem Pchjongjangu. Pekingská vláda si nepřeje nestabilitu nebo vojenský konflikt na svých hranicích. Navíc podle expertů Čína dává přednost sousedu s nevypočitatelným komunistickým režimem před jakýmkoli spojencem Spojených států.

KLDR tvrdí, že šlo o vypuštění telekomunikační družice a že ta se dostala na oběžnou dráhu. Západní země, Japonsko a Jižní Korea se domnívají, že šlo o zkoušku rakety dlouhého doletu. Severokorejský krok odsoudilo mnoho zemí světa, také Evropská unie, které nyní předsedá Česko.

Raketa měla na oběžnou dráhu vynést satelit v neděli dopoledne místního času. Zamířila přes Japonsko nad Tichý oceán, kam podle americké armády také spolu s nákladem spadla. Jak ale uvedl český velvyslanec v Pchjongjangu Martin Tomčo, místní média postupují během jasně daného scénáře: Test byl prý úspěšný, satelit je na oběžné dráze, dokonce komunikuje s centrálou v Pchonjangu. Vysílá údajně dvě revoluční písně, přičemž jedna je přímo z dílny drahého vůdce Kim Čong-ila.

Jihokorejské vojenské námořnictvo
Zdroj: ČT24