Do Tibetu opět mohou zahraniční turisté

Peking - Čína včera více než po měsíci znovu otevřela Tibet zahraničním turistům. Podle Pekingu je oblast možné zpřístupnit, protože je klidná a bezpečná. Cizinci ale budou i nadále k cestě do Tibetu potřebovat kromě čínského víza i zvláštní povolení.

Čína uzavřela Tibet zahraničním turistům již jednou loni v březnu kvůli vlně protičínských demonstrací a násilností. Znovu ho zpřístupnila po třech měsících. K dalšímu uzavření oblasti přistoupila kvůli obavám z dalších demonstrací, protože na březen kromě ročního výročí demonstrací připadlo také výročí 50 let od odchodu dalajlamy do exilu. Více než měsíc tak všechny silnice do oblasti střežila ozbrojená police a v některých oblastech byly omezeny internetové a telefonní služby.

Celkový počet turistů v Tibetu se za prvních devět měsíců loňského roku snížil podle Nové Číny o téměř polovinu. Příjmy z turistiky se pak propadly o 54 procent na 1,8 miliardy jüanů (asi 5,5 miliardy Kč). Kvůli prudkému poklesu turistiky bylo také odloženo zahájení provozu luxusního vlakového spojení z Pekingu do Tibetu z dubna na jaro příštího roku.