Rakouský landsmanšaft kritizuje Obamův pražský projev

Vídeň - Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) kritizuje nedělní projev amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Šéf Bílého domu podle něj na Hradčanském náměstí sice vyzval ke společnému boji proti nespravedlnosti ve světě, na sudetské Němce ale prý zapomněl. Podle předsedy SLÖ Gerharda Zeihsela bylo bezpráví spácháno i na sudetských a karpatských Němcích. Podle Zeihsela na to měl Obama reagovat, zejména proto, že na tom USA nesou spoluvinu.

Zeihsel připomněl, že takzvaných 14 bodů amerického prezidenta Woodrowa Wilsona z roku 1918 slibovalo právo na sebeurčení všem národům. Němcům ale bylo podle něj upřeno. Následovalo pak 20 let „čechizační politiky“, kterou USA ignorovaly, „dokud Adolf Hitler tento problém s tehdejšími signatářskými státy - Velkou Británií, Francií a Itálií - mnichovskou dohodou v září 1938 nevyřešil“.

Po druhé světové válce poté s „pomocí“ tehdejšího amerického prezidenta Harryho Trumana nebylo zabráněno odsunu bývalých obyvatel starého Rakouska, prohlásil Zeihsel.

Takto ostré výroky nezaznívají z úst představitelů rakouského landsmanšaftu poprvé, spíše než USA je ale terčem jejich kritiky Česká republika. SLÖ dlouhodobě požaduje označit poválečný odsun Němců z bývalého Československa a dalších středoevropských států za bezpráví a genocidu.

Amerického prezidenta dnes kritizoval i šéf krajně pravicové Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache, který se ohradil proti Obamově podpoře členství Turecka v Evropské unii. „Obama by se neměl laskavě vměšovat do vnitřních záležitostí EU…Když už je tak zapáleným zastáncem přístupu (Ankary) a geografické skutečnosti zjevně pokládá za nedůležité, může Turecko udělat 51. státem USA,“ obul se Strache podle agentury APA do amerického prezidenta.

Pro přijetí Ankary do unie se Obama vyjádřil v neděli na pražském summitu EU-USA.

Heinz-Christian Strache
Zdroj: ČT24/www.fpoe.at