Statisíce netopýrů v USA umírají na záhadnou nemoc

Vermont - Po hromadném úhynu včelstev teď v USA záhadná nemoc po statisících likviduje netopýry. Experti varují před dalekosáhlými následky. Včely i netopýři jsou totiž částí celého potravního řetězce. Záhadnou nemoc objevili odborníci před dvěma lety. Biology děsí, jak rychle se šíří a jaké by mohla mít dopady. Do Evropy zatím naštěstí tato choroba nedorazila.

V jeskyni Aeolus ve státě Vermont záhadně vymírají netopýři. Podezření biologů se potvrzuje hned u vstupu do podzemí, kde našli tisíce mrtvých netopýrů, další stovky se třesou ve sněhu a hledají potravu.

„Očividné je, že netopýři umírají hladem. Ale proč? Naprosto nechápeme, co je ve skutečnosti zabíjí,“ říká biolog Scott Darling z organizace Vermont Wildlife. Vymírající kolonie netopýrů už objevili v šesti státech.

Netopýři přitom hrají v zemědělství klíčovou roli. Přirozeně regulují stav hmyzu. Bez nich by museli zemědělci například používat víc pesticidů. To by ještě víc zvedlo ceny zeleniny a obilí. „Je to stejné, jako když postupně vytahujete ocelové trámy z mostu. V jednu chvíli se na vás celá konstrukce zřítí,“ vysvětluje Darling.

V Evropě se nemoc zatím neobjevila. Ve Spojených státech ale hrozí vyhynutí několika druhům netopýrů. Podle odborníků tu jen letos zahyne půl milionu těchto zvířat. Už v červnu proto pořádají vědci v New Yorku konferenci. Záhadě chtějí přijít na kloub dřív, než bude pozdě.