Gates seškrtal v rozpočtu na rok 2010 výdaje na protiraketovou obranu

Washington - USA příští rok sníží výdaje na programy zajišťované protiraketovou agenturou MDA. Oznámil to dnes ministr obrany Robert Gates, který naplánoval škrt 1,4 miliardy dolarů. V letošním rozpočtu bylo na protiraketovou obranu vyčleněno 10,2 miliardy dolarů. Gates zároveň dodal, že bude dál pokračovat financování vývoje a výzkumu protiraketové obrany.

Kvůli vážným technickým problémům a potřebě čerstvého pohledu na požadavky Pentagon podle Gatese ukončí program vícenásobného projektilu (Multiple Kill Vehicle, MKV) a nezvýší počet obranných střel na základně na Aljašce, jak se původně plánovalo. Ze stejných důvodů zruší také plány na druhý prototyp leteckého laseru ABL.

„Ale budeme pokračovat v masivním financování pokračujícího výzkumu a vývoje ke zvýšení kapacity, kterou dosud máme pro obranu proti raketové hrozbě z nevyzpytatelných států,“ prohlásil Gates. V této souvislosti řekl, že víkendové odpálení severokorejské rakety „připomíná, že (hrozba) je reálná“.

Program protiraketové obrany, v jehož rámci hodlají USA vybudovat své základny v České republice a Polsku, bude restrukturalizován tak, aby se zaměřil na nevyzpytatelné státy a na raketové hrozby na bojištích. K nevyzpytatelným státům řadí USA vedle Severní Koreje také Írán, proti jehož případnému útoku mají sloužit evropské prvky obranného štítu.

V rozpočtu nebude místo pro velké zbrojní programy

V celkovém vojenském rozpočtu USA v částce 534 miliard dolarů navrhuje Gates řadu dalších rozsáhlých škrtů ve velkých zbrojních programech. Výdajové priority se podle něho zaměří „na současné války v Iráku a Afghánistánu a na scénáře pro příští roky“. I přes zmiňované škrty je návrh rozpočtu na finanční rok 2010, který začíná 1. října, o dvacet miliard vyšší než letos.

Mezi programy navrženými ke škrtům je například nákup vojenských bitevníků F-22 Raptor za 140 miliard dolarů nebo podstatně méně nákladných nových vrtulníků pro prezidentskou letku. Nižší výdaje se budou týkat modernizačních projektů, satelitních systémů či vyhledávacích a záchranných vrtulníků, uvedl Gates. Ministr obrany chce koupit pro armádu jen 187 strojů, na které už jsou finance vyhrazeny v letošním rozpočtu. Podle šéfa společnosti, která stíhačky vyrábí, tento krok ohrozí až 95 tisíc pracovních míst.