Blíží se demografický bod zlomu, tvrdí ruský profesor Kapica

Praha - Globální oteplování, nedostatek vody, hospodářská krize - to jsou problémy, které jsou rozebírány často a z různých úhlů. Profesor Sergej Petrovič Kapica z Ruské nové univerzity však vidí hlavní problém a hrozbu budoucnosti jinde. Demografické změny, zastavení růstu populace - to jsou hlavní indikátory budoucích problémů.

„Člověka odděluje od ostatních živočichů to, že má vědomí. A to vedlo ke kolosálnímu růstu lidstva. Nyní to vypadá tak, že růst lidstva - exploze, končí. Žijeme v době přelomu. Rosteme v krátké době civilizace, rostli jsme milion let. Myslím, že i ekonomická krize je s tím jevem spojená. Demografie je klíčem k chápání,“ uvádí šéfredaktor časopisu Ve světě vědy.

Důkazem jsou podle něj stále slábnoucí tradice, slábnoucí vliv klasického modelu rodiny ve vyspělých státech a silné migrační procesy vedoucí ke změnám etnického složení. Poukazuje na to prý i krize postmoderní filozofie. Naše záležitosti předhánějí naše myšlenky.

Lidstvo se chová jako složitý systém, a má své kritické body zlomu. Podobně jako voda má svůj bod změny skupenství. Nyní nastal bod zlomu v celé historii lidstva. „Všechny minulé války, mor, záplavy, epidemie, které probíhaly -  to se projevuje ve snižování počtu dětí v rozvinutých zemích. Za to může tento globální moment v historii lidstva,“ doplňuje dále svoji teorii ruský profesor.