Chávez v Japonsku chválil i kritizoval Baracka Obamu

Peking - Dnes začne dvoudenní návštěva venezuelského prezidenta Huga Cháveze v Číně. Dá se předpokládat, že hlavním tématem bude ropa. Chávez chce zvýšit dovoz suroviny do této země, aby zmírnil závislost Venezuely na prodeji ropy do Spojených států. Včera a dnes navštívil Chávez také Japonsko, kde pochválil pražský projev Baracka Obamy. Poté se ale do amerického prezidenta pustil, jak to má ostatně ve zvyku.

Jak uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, vztahy mezi Čínou a Venezuelou jsou velmi dobré - v obou zemích jsou u moci levicové vlády a obě země se potřebují. Čína potřebuje ropu, protože je jejím druhým největším spotřebitelem na světě. Hledá ji proto, kde může. Právě Venezuela by mohla tuto surovinu do Číny dodávat. Čína je velmi solventní, má obrovské množství hotovosti, kterou by Venezuela poté, co ceny ropy ve světě klesly, velmi potřebovala. Venezuela by navíc díky odbytu své ropy v Rusku přestala být závislá na odběru suroviny Spojenými státy. Dodávky ropy jsou také hlavním tématem venezuelsko-čínských rozhovorů.

Chávez pochválil Obamu

Hugo Chávez během návštěvy v Japonsku pochválil amerického prezidenta Baracka Obamu za slova přednesená při jeho víkendovém projevu v Praze. Chávez je přitom znám svými kritickými postoji vůči USA.

„Zhruba před 48 hodinami Obama prohlásil, že 20. století bylo stoletím konfliktů a nové století by mělo být stoletím míru. To byl dobrý výrok,“ chválil Obamu Chávez. Pak ale přeladil na známou kritickou notu. Kupříkladu Obamovy názory na Venezuelu označil za názory nováčka, nastupujícího po „nemorální“ vládě prezidenta George Bushe. Žádal také, aby se USA Japonsku omluvily za svržení atomových bomb na jeho území na konci druhé světové války.