Obama ukončil evropskou cestu a nečekaně navštívil Irák

Ankara/Bagdád - Americký prezident Barack Obama dnes v poledne ukončil náročnou evropskou cestu a přiletěl na nečekanou krátkou návštěvu Iráku. Během ní se setkal s americkými vojáky, plánovanou cestu vrtulníkem za iráckými politickými lídry ale musel kvůli špatným povětrnostním podmínkám zrušit. Na základnu za ním přicestoval irácký premiér Núrí Málikí, s prezidentem Obama mluvil telefonicky. Jde o jeho první cestu do Iráku v prezidentské funkci, zemi navštívil naposledy během předvolební kampaně loni v listopadu. Večer Obama odletěl do Washingtonu.

Cílem prezidentovy nečekané návštěvy bylo podle Bílého domu „strávit čas s muži a ženami, kteří Americe v Iráku čestně slouží“. Obama zavítal na hlavní americkou vojenskou základnu v Iráku Camp Victory. V projevu k vojákům řekl, že příštích 18 měsíců bude pro jejich misi rozhodujících. „Budete pro nás klíčoví, abychom byli schopni se ujistit, že Irák je stabilní, že to není bezpečný přístav pro teroristy a že můžeme začít stahovat své chlapce domů,“ řekl prezident. Vyjádřil se také pochvalně o politickém pokroku v Iráku.

Obama: USA nemají vůči Iráku územní požadavky

S Málikím se Obama setkal v paláci Fao bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna v areálu základny. Málikí vyzval mezinárodní společnosti a firmy, aby se vrátily do Iráku a investovaly v něm. To jim prý umožňuje zlepšená bezpečnostní situace, díky níž je Irák stabilnější zemí.

Obama Málikího ujistil, že si Spojené státy nečiní žádné nároky na irácké území ani na surovinové zdroje a že odchod amerických jednotek z Iráku se uskuteční v dohodnutých termínech. Americký kontingent zhruba 142 tisíc vojáků se má do konce srpna 2010 snížit na 35 tisíc až 50 tisíc mužů a všechny americké síly budou staženy do 31. prosince 2011.

Poslední etapou Obamova „evropského turné“ bylo Turecko 

V Turecku, které bylo poslední etapou prezidentova osmidenního evropského turné, se dnes Obama sešel s místními duchovními vůdci a vyjádřil naději, že mírový proces na Blízkém východě může být úspěšný. Informace, že mu v zemi půlměsíce hrozil atentát, se nakonec nepotvrdily. Během osmi dnů vedle Istanbulu a Prahy zavítal také do Londýna na summit států G20 a zúčastnil se vrcholné schůzky NATO ve Štrasburku a Kehlu.

Atentát prezidentovi nehrozil 

Vláda v Ankaře dnes dementovala informace médií, že se šéfa Bílého domu během návštěvy chystal zabít muž syrského původu. Policie sice jednoho podezřelého zadržela, krátce nato ho však propustila. Šlo o duševně narušeného člověka. Na zajištění Obamovy bezpečnosti nasadily turecké úřady kolem devítí tisíc policistů.

Americký prezident se dnes v Istanbulu sešel s duchovními vůdci, s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem také navštívil Modrou mešitu a chrám Hagia Sofia. Poté diskutoval se studenty o potřebě co nejdříve přijmout novou celosvětovou klimatickou dohodu a slíbil jim otevřít novou kapitolu americké politiky. Zároveň vyslovil naději, že mírový proces na Blízkém východě může být úspěšný, Izraelci a Palestinci ale musí přistoupit na kompromisy. V diskusi se vyslovil pro co nejrychlejší schválení nástupce Kjótského protokolu o omezení vypouštění skleníkových plynů.

Právě postoj ke klimatickým změnám nebo válce v Iráku označil nynější americký prezident za některé z podstatných rozdílů mezi svojí vládou a Bushovou administrativou. Změnit tak velký národ, jako jsou Američané, mu prý ale zabere určitý čas. Zároveň přislíbil otevřít novou kapitolu vztahů mezi USA a ostatními státy, především muslimskými.

Už včera prohlásil v tureckém parlamentu, že Spojené státy nejsou ve válce s islámem. Dnes znovu zopakoval svoji podporu vstupu Turecka do EU a připustil, že se v této otázce rozchází s některými spojenci, například s Francií. „Prezident Sarkozy je dobrý přítel a dobrý spojenec. I přátelé mohou mít někdy různý názor, jako v tomto případě,“ poznamenal Obama.