Írán obvinil americkou novinářku ze špionáže

Teherán - Americká novinářka Roxana Saberiová byla v Íránu obžalována ze špionáže. Oznámila to tamní studentská tisková agentura. Američanka pracovala i pro britskou BBC. V lednu byla zadržena za to, že pracovala bez akreditace a kupovala alkohol, který je v zemi zakázaný. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala Írán, aby novinářku propustil. Podle advokáta Saberiové soud teprve rozhodne, zda bude proces skutečně zahájen. V případě, že ano, mělo by se tak stát do 20 dní.

Novinářku, která pracovala mimo jiné i pro BBC, v lednu zadrželi, protože prý pracovala bez akreditace. Podle íránských úřadů Saberiové vypršelo pracovní povolení už v roce 2006. Její profese pak měla být zástěrkou pro špionážní činnost. Bezprostředním důvodem zatčení ale bylo to, že kupovala alkohol, který je v Íránu jako v celém islámském světě zakázaný.

Američanka má íránské předky. Narodila se v USA, vyrostla ve městě Fargo ve státě Severní Dakota a má dvojí občanství, americké a íránské. Írán však dvojí občanství neuznává. Saberiová žila v Íránu posledních šest let.

„Jsme hluboce znepokojeni a přejeme si rychlé propuštění (Saberiové) a její návrat k rodině,“ apelovala dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.