Čeští politici projevili „provinční krátkozrakost“

Londýn - Britský týdeník The Economist obvinil české politiky z "provinční krátkozrakosti". Podle týdeníku se jmenováním úřednické vlády stane české předsednictví Evropské unie "politicky mrtvým". The Economist se ve svém posledním čísle zamýšlí nad rozpačitým společným brífinkem amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze se třemi představiteli EU, ale domnívá se, že ani případný prezident EU, který bude unii sám zastupovat, nevyřeší rozpory mezi jejími členy. Článek s názvem Přemíra vůdců líčí krátké vystoupení Obamy spolu s předsedou Evropské komise, premiérem nastupujícího švédského předsednictví i "nevýrazné poznámky" úřadujícího českého premiéra Mirka Topolánka.

Topolánek se oslabil označením amerického balíčku za cestu do pekel  

Topolánkova pozice vůči Baracku Obamovi byla kromě demise oslabena i tím, když český premiér označil jeho ekonomický plán za cestu do pekel. „Byl také náležitě odsunut stranou: čas vyhrazený na jeho setkání s Obamou byl omezen na minimum a musel se o něj podělit s českým prezidentem Václavem Klausem, intrikánem, jemuž je svržení Topolánkovy vlády připisováno,“ napsal týdeník.

The Economist připustil, že české předsednictví mělo zpočátku slušné úspěchy, a připomněl, že „kritika ze zálohy se ozývala - nejhlasitěji z Paříže - ještě před tím, než Češi zasedli do předsednického křesla“.

Čeští politici a jejich „provinční krátkozrakost“

„Bohužel, doba pro obhajování českého předsednictví pominula. Postarala se o to provinční krátkozrakost českých politiků,“ uvádí The Economist v komentáři. Jmenování vlády technokratů v čele se statistikem Janem Fischerem se podle zastánců takového uspořádání vyhýbá riziku, že Klaus jmenuje jinou vládu, která bude sdílet jeho úporný euroskepticismus, a zničí tak české předsednictví.

„Dělají si iluze. Pokud nastoupí vláda technokratů, bude české předsednictví politicky mrtvé, i když Češi budou fyzicky předsedat unijním schůzím. Uprostřed světové krize dalších 26 vlád nedovolí jmenovaným byrokratům, aby určovali program,“ zdůraznil The Economist.

Economist zdůrazňuje ratifikaci Lisabonu

Takové situace ukazují v Bruselu na jediný zjevný závěr. Podle něj „členské země musí co nejdřív ratifikovat Lisabonskou smlouvu, která vytváří funkci prezidenta EU, takže malé a nekompetentní země jako Česká republika již nebudou mluvit za Evropu,“ napsal týdeník.

„S tím, jak české předsednictví zažívá smrtelné křeče, bude mnoho lidí tvrdit, že Evropu spasí jen prezident. Na místě je ale skepse. Vnitřní spory EU nezmizí jen proto, že bude v předsednickém křesle mocný politik. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nyní možná vyvolává nostalgii, ale mnoho vlád si oddechlo, když jeho předsednictví skončilo,“ napsal The Economist. „V čele se Sarkozym hrozila unii dvourychlostní Evropa víc, než se některým lidem líbilo. To samé platí i pro zahraniční vztahy. Evropští a američtí vůdci mají neshody, protože se v některých záležitostech prostě neshodnou, a ne kvůli tomu, jak organizují své summity,“ zdůraznil britský týdeník.

  • Obama, Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/781/78016.jpg
  • The Economist zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/642/64133.jpg
  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/779/77892.jpg