Cyklon Jade na Madagaskaru zabíjel

Antananarivo - Nejméně osm mrtvých a přes 3 000 lidí bez střechy nad hlavou. Taková je bilance řádění tropického cyklonu Jade na Madagaskaru. Počet obětí zřejmě dále poroste, protože řada oblastí je stále odříznutá od světa. Větrná smršť postihla především východní pobřeží a severozápad tropického ostrova. V některých provinciích voda vážně poškodila ulice nebo zaplavila většinu obdělávané půdy a zcela tak zničila úrodu. Kvůli napjaté politické situaci v zemi se do postižených oblastí obtížně dostává pomoc.

Cyklon Jade se začal pomalu vzdalovat od pobřeží Madagaskaru směrem na jihovýchod a pohybuje se nad chladnějšími vodami. V této chvíli se nachází ve stádiu tropické bouře, kterou doprovází vítr o rychlosti 65 kilometrů v hodině. Zítra by měl přechodně zeslábnout pouze na tropickou depresi, ale v sobotu se opět předpokládá zesílení na tropickou bouři. Nicméně už by neměl zasáhnout žádnou obydlenou oblast.

Pomoc Madagaskaru ztěžuje nestabilní politická situace po několikaměsíčním boji o moc, který skončil v březnu odstoupením dosavadního prezidenta Marca Ravalomanany, jehož ve funkci vystřídal opoziční vůdce Andry Rajoelina. Poměry na ostrově to však neuklidnilo a v zemi proti nelegální vládě stávkou protestují i zaměstnanci ministerstva financí a centrální banky. I proto je podle agentury DPA například téměř nemožné na ostrov převést finanční pomoc.