Student v aténské škole postřelil tři lidi, poté se zastřelil

Atény - Student jedné aténské školy dnes na jejím dvoře začal střílet po svém spolužákovi. Zranil i další dva náhodné chodce před školou a poté se pokusil o sebevraždu, v nemocnici pak svému zranění podlehl. Střelcův spolužák se nyní nachází ve vážném stavu, podle řeckých úřadů jsou další dvě zranění lehká. Podle místní policie střelec, původem imigrant z Abcházie, zřejmě střílel ze msty za to, že se mu ve škole posmívali.

Jak uvedla policie, střelec, který měl u sebe dvě pistole malé ráže a nůž, pocházel z gruzínské odštěpenecké oblasti Abcházie. Nechal po sobě dopis, ve kterém vinil spolužáky, že se mu posmívali. „Napsal, že už to nemůže vydržet,“ řekl policejní mluvčí.

Střelec zranil i chodce, kteří se jej pokoušeli zadržet

Podle agenturních zdrojů bylo mladíkovi mezi 19 a 20 lety. V osudný den přišel do školy a čtyřikrát vystřelil na jednoho ze svých kolegů, kterého zranil na hrudi. Poté vyběhl ven a na ulici postřelil dva lidi, kteří se jej pokoušeli zadržet. Jeden dostal zásah do nohy, druhý do ruky. Student si pak v parku před školou vpálil kulku do hlavy.

„Zemřel v nemocnici během operace, která ho měla zachránit,“ oznámil
představitel řeckého ministerstva zdravotnictví. Postřelený student je prý ve vážném až kritickém stavu.

Škola byla evakuována

Inkriminovaná škola byla vzápětí evakuována - jedná se o instituci
zaměřenou na technickou výchovu.

Násilné činy páchané žáky a studenty v jejich školách jsou v Řecku velmi vzácné. V posledních měsících byl ale v Řecku zaznamenán velký vzestup zločinů a trestných činů s použitím násilí - vražd, bankovních loupeží, přepadení a podobně. K tomu přistupuje politicky motivované násilí páchané většinou anarchisty a krajní levicí. 

Střelba ve školách byla v poslední době zaznamenána v Německu a ve
Spojených státech. V Německu minulý měsíc jeden student zastřelil patnáct lidí a pak sebe.

  • Řecká policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/777/77673.jpg
  • Řecká policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/314/31312.jpg