Nevyléčitelná Parkinsonova nemoc trápí čtyři miliony lidí

Praha – Na osvětu o nemoci a problémech pacientů se dnes zaměří Světový den Parkinsonovy nemoci. Ten připadá na výročí britského lékaře a chirurga Jamese Parkinsona, který se narodil 11. dubna 1755 a chorobu poprvé popsal v roce 1817. Na světě trpí touto zatím nevyléčitelnou nemocí asi čtyři miliony lidí. V Evropě s ní bojuje 1,6 milionu lidí a v Česku až 20 tisíc nemocných. Společnost Parkinson, sdružující pacienty a jejich rodiny, připravila přednášky, výstavy a benefiční akce. V pražském kostele sv. Vavřince bude benefiční koncert a pacienti už podruhé vystoupají na horu Říp.

„Naším záměrem je zlepšovat podmínky lidí s Parkinsonovou nemocí, naučit pacienty žít se svou nemocí a umět s ní bojovat. Chceme veřejnosti ukázat, jaké překážky musejí nemocní každý den překonávat,“ vysvětluje předseda Společnosti Parkinson Václav Veselý. S nemocí má osobní zkušenost a sám se setkal s řadou falešných předsudků a představ o životě parkinsoniků.

„Nemoc, která omezuje pacienty pohybově, bývá často mylně spojována s postižením mentálním,“ uvedl jeden z nejčastějších předsudků. Veselý vystudoval vysokou školu a získal titul inženýra. Veřejnost bude také moci podepsat Světovou deklaraci o Parkinsonově nemoci, kterou již dříve podepsal například britský premiér Tony Blair.

Nemocný je časem odkázán jen na pomoc svého okolí

Parkinsonovu nemoc způsobuje předčasné odumírání mozkových buněk zodpovědných za tvorbu dopaminu. Tím je výrazně narušen přenos povelů z mozku ke svalům. Zhruba u pětiny pacientů souvisí s dědičností. První příznaky bývají různé, pacienti si často stěžují na poruchy soustředění, zvýšenou únavu a kloubní či svalové bolesti. Třes, ztuhlost a poruchy stoje či chůze se objevují až později.

Zákeřnost choroby se projevuje v tom, že postižení jsou, navzdory plnému mentálnímu zdraví, vyřazeni z aktivního života. Nemocný má potíže při psaní, přijímání potravy a nápojů, mytí a oblékání, zhoršuje se mu řeč, obtížně se pohybuje, neudrží rovnováhu. Postupně je odkázán jen na pomoc svého okolí.

Parkinsonovou chorobou trpěly a trpí mnohé známé osobnosti, například papež Jan Pavel II., bývalý americký prezident Ronald Reagan, ale také světový šampión v boxu Muhammad Ali, legenda americké country Johny Cash či známý americký herec Michael J. Fox.

  • Nemocní Muhammad Ali a Michael J. Fox zdroj: medicaltechnologyavenue.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79301.jpg
  • Jan Pavel II. zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3216/321565.jpg
  • Johnny Cash autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2149/214853.jpg
  • Ronald Reagan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2302/230185.jpg