Gruzínská opozice pátým dnem protestuje proti Saakašvilimu

Tbilisi - Stoupenci gruzínské opozice dnes pokračovali pátým dnem v demonstracích proti prezidentovi Michailu Saakašvilimu. Své protesty přesunuli před rezidenci hlavy státu. Jejich počet sice od čtvrtka poklesl ze šedesáti na dvacet tisíc, stále jsou však ve snaze vynutit si Saakašviliho rezignaci schopni zablokovat hlavní ulice, uvádí agentura AP.

„Boj dnes pokračuje a věřím, že brzy skončí naším vítězstvím,“ řekl vůdce opozice a neúspěšný kandidát loňských prezidentských voleb Levan Gačečiladze davu svých příznivců. „Saakašvili musí odejít. V budoucnosti Gruzie pro něho není místo.“

Opozice vyzvala všechny obyvatele k dlouhodobé kampani občanské neposlušnosti. Tím chce na Saakašviliho vyvinout tlak a přimět ho k podání demise. V předchozích dnech blokovali protestující provoz na hlavní tbiliské třídě vedoucí k parlamentu.

Saakašvili prý udělal příliš mnoho chyb

Demonstrantům se nelíbí především to, jak se Saakašvili loni v srpnu zachoval při krátké válce s Ruskem, která vyústila v uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie ze strany Moskvy. Opozici se také nelíbí snahy potlačit své odpůrce, umlčování médií a neuskutečňování reforem, které slíbil Saakašvili v roce 2003 při takzvané revoluci růží, jež ho vynesla k moci. Podle kritiků udělal prezident za své vlády příliš mnoho chyb na to, aby mohl zůstat u moci až do konce mandátu v roce 2013.

Demonstranti prohlásili, že protesty nebudou provázet násilnosti, někteří z nich však volají po rezolutnějším jednání. „Nejsem spokojen s vůdci opozice,“ podotkl jeden z protestujících. „Čekám mnohem rozhodnější postup. Jestli takhle chtějí pokračovat, Saakašvili zůstane a zničí Gruzii.“ Jiní uvádějí, že před Saakašviliho rezidencí zůstanou, dokud prezident neodstoupí.