Obama zrušil omezení pro cesty na Kubu

Washington - Spojené státy zjednoduší cesty Američanů s kubánským původem do bývalé vlasti. Prezident Obama zrušil omezení počtu cest i objemu peněz, které mohou posílat příbuzným na Kubu. Mělo by to zmenšit závislost Kubánců na komunistickém režimu. Americké telekomunikační firmy se také budou moci ucházet o licence na Kubě. Americký prezident ale nebude rušit obchodní embargo. Režim Raúla Castra podle něj musí nejdřív vykázat pokroky v otázce lidských práv.

Uvolnění pravidel je dobrou zprávou hlavně pro půl druhého milionu Američanů s kubánským původem a kubánské emigranty. Ti budou moci nyní na ostrov jezdit, kdy se jim zlíbí. Doposud tak mohli učinit jen jednou ročně. Svým příbuzným budou moci také poslat více než současných 1200 dolarů na osobu.

Embargo se rušit nebude

Obama svým rozhodnutím částečně mění vztahy s Kubou, jak už však dříve avizoval, nemá rozhodně v plánu zrušit dlouhodobé obchodní embargo. Při své prezidentské kampani uvedl, že tak může učinit jen v případě, že Kuba prokáže pokroky v oblasti lidských práv a v přechodu na demokratický režim.

Americký prezident chce svým krokem Kubáncům pomoci, aby byli méně závislí na režimu Raúla Castra, jenž loni převzal prezidentskou funkci od svého bratra Fidela. Kromě peněz budou moci rodiny na Kubu zasílat i dárkové balíky. Americká vláda chce také udělovat licence společnostem, které na Kubě budou poskytovat služby spojené s televizním vysíláním či s mobilní komunikací.

Obamovo rozhodnutí je vstřícným krokem i k dalším zemím Latinské Ameriky, které na USA vyvíjejí tlak, aby změnily svou zahraniční politiku. Prezidentovi připíše cenné body před setkáním s představiteli latinskoamerických států na celoamerickém summitu v Trinidadu a Tobagu.