KLDR zastavila spolupráci s MAAE a odstoupí od rozhovorů

Soul - Severní Korea odstoupí od šestistranných rozhovorů o ukončení svého jaderného programu. Nelíbí se jí totiž, že Rada bezpečnosti OSN odsoudila odpálení její rakety. Pchjongjang zároveň oznámil, že obnoví aktivity ve svém jaderném zařízení Jongbjon, zastavil spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) a vykázal ze země její inspektory. Rusko už prohlásilo, že rozhodnutí KLDR lituje, Japonsko Koreu vyzvalo, aby se k jednacímu stolu vrátila. Pchjongjang má podle odborníků dost plutonia na výrobu osmi jaderných bomb.

Šestistranné rozhovory o ukončení severokorejského jaderného programu jsou podle KLDR nadále zbytečné. Ostré prohlášení severokorejského ministra zahraničí citovala státní agentura KCNA. Šéf diplomacie také řekl, že Pchjongjang plánuje znovuotevření ukončeného provozu v Jongbjonu. Ten začala KLDR uzavírat před rokem, dodržovala tak dohodu o odzbrojení, kterou uzavřela s Japonskem, Čínou, Jižní Koreou, Ruskem a Spojenými státy.

Vývoj kolem jaderného programu KLDR

Leden 2002 - George Bush označil KLDR za zemi patřící k „ose zla“.
Prosinec 2002 - KLDR znemožnila kontrolu jaderných objektů a vyhostila inspektory.
Srpen 2003 - První šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR.
Únor 2005 - KLDR přiznala, že má jaderné zbraně.
Říjen 2006 - KLDR provedla zkoušku nukleární bomby, OSN uvalila na zemi sankce.
Červenec 2007 - KLDR uzavřela komplex v Jongbjonu.
Červen 2008 - KLDR zveřejnila zprávu o jaderném programu.
Říjen 2008 - USA vyřadily KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus
Prosinec 2008 - Krach šestistranných rozhovorů
Duben 2009 - KLDR vypustila raketu se satelitem, podle Západu šlo o střelu dlouhého doletu.

„Obnovíme provoz v našem atomovém zařízení, zvažujeme ale navíc, že postavíme vlastní lehkovodní jaderný reaktor,“ uvedl pro agenturu Reuters severokorejský ministr zahraničí.

Prohlášení je odpovědí na to, že Rada bezpečnosti OSN v pondělí jednohlasně odsoudila to, že KLDR 5. dubna vypustila raketu, o které tvrdila, že má na oběžnou dráhu vynést komunikační satelit. Rada to ale považuje za porušení rezoluce z roku 2006, která zemi zakazuje provádět jakékoli raketové zkoušky. Mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí prohlásil: „Vyzýváme KLDR, aby dodržovala rezoluce a nevystřelovala další rakety.“

Severní Korea dnes rovněž uvedla, že posílí sebeobranné jaderné odstrašování. Zváží prý také výstavbu lehkovodního jaderného reaktoru a dala na vědomí MAAE, že zastavuje veškerou spolupráci s jejími inspektory. Nařídila jim, aby z jaderného zařízení v Jongbjonu odstranili všechno své kontrolní i ochranné vybavení a co nejdříve opustili zemi.

Západ v tom navíc viděl účelový test balistické střely s dlouhým doletem Taepodong-2. Ta může s dosahem 6700 kilometrů zasáhnout až Aljašku.

Dolet severokorejské rakety Taepodong-2
Zdroj: ČT24