Demonstranti v Thajsku končí s protesty

Bangkok - Protivládní demonstrace v thajském Bangkoku prozatím končí. Demonstranti uposlechli své předáky a opouštějí prostor před úřadem vlády. Armáda kontroluje klíčové vládní budovy v centru a hrozí zásahem proti protestujícím. Příznivci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry požadovali rezignaci současného ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy. V pondělí zemřeli při střetech s vojáky dva lidé, desítky dalších utrpěly zranění. Úřady vydaly prvních třináct zatykačů.

Předáci protestů vyjednali v noci na dnešek s armádou bezpečný odchod. „Rozhodli jsme se odvolat demonstraci, protože mnoho bratrů a sester bylo zraněno a zabito. Nechceme, aby ještě někdo takto trpěl,“ uvedl jeden z protestujících lídrů.

„Je mi líto, že jsme nedosáhli spravedlnosti, ale kdybychom tu zůstali, byli bychom v nebezpečí,“ vysvětluje další demonstrant Sinchai Wongpanich. „Nevzdáváme se, jen rušíme tohle shromáždění. Chceme zabránit katastrofě,“ dodala  vůdkyně opozice Prateep Ungsongtham Hataová.

Už dnes začaly prostor před úřadem vlády opouštět první skupinky demonstrantů v červených tričkách. „Demonstrace skončily v zásadě klidným rozchodem demonstrantů, nicméně je potřeba říct, že v ranních hodinách i částečně dopoledne proběhlo asi 15 lokálních střetů mezi pořádkovými silami a ojedinělými výtržníky,“ uvedl pro ČT Ivan Hotěk, velvyslanec ČR v Thajsku.

V minulých dnech český zastupitelský úřad vyzval Čechy, aby maximálně omezili své cesty do Bangkoku. „Dnes odpoledne přijmeme nová doporučení. Dojde ke zklidnění situace, opatrnosti v Bangkoku i dalších částech země bude ale nadále potřeba, protože je otázkou, zda nedojde k nějakým novým menším konfliktům v provinčních městech,“ doplnil Hotěk.

Policie i přes dnešní uklidnění situace oznámila, že chce všechny lídry protestní akce zatknout. Následně se čtyři předáci dobrovolně vzdali.

Pondělní střety demonstrantů s bezpečnostními silami v Bangkoku si vyžádaly nejméně dva mrtvé a přes 120 zraněných. Demonstranti se včera zabarikádovali na velké bangkocké křižovatce a propukly střety nejen s policií a vojáky, ale podle vládních prohlášení také s obyvateli dotyčné čtvrti, které protesty rozzuřily.

Stažení demonstrantů zřejmě posílí pozici premiéra Apchisita Vedžadžívy, prospěje ale i ekonomice, uklidní zahraniční investory a oživí cestovní ruch, na němž je Thajsko životně závislé. Premiér nehodlá vůdce protestů pardonovat. Podle něj musí nést následky za porušení výjimečného stavu, ale zejména za násilnosti, kterých se v ulicích hlavního města v uplynulých dnech dopouštěli. Úřady vydaly prvních třináct zatykačů. Čtyři důležité organizátory nepokojů už policie zadržela. Příznivci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry přesto varovali, že se brzy do ulic zase vrátí.

Thajský demonstrant
Zdroj: ČT24/ČTK