Piráti opět v akci, dnes unesli dvě lodě a na třetí zaútočili

Mogadišo - Somálští piráti opět řádí. Jenom za dnešek unesli dvě lodě a na třetí zaútočili. Nejprve si vzali na mušku tanker MV Irene, na jehož palubě je 22 lidí. Odpoledne pak unesli nákladní loď MV Sea Horse. Další ozbrojený gang pak zaútočil na nákladní loď plující pod liberijskou vlajkou, té se ale podařilo uniknout. K útokům došlo jen den poté, co se podařilo  osvobodit amerického kapitána, kterého drželi piráti na lodi Maersk Alabama.

Ve vodách Adenského zálivu dnes v noci piráti unesli tanker s názvem MV Irene, který patří řecké společnosti a pluje pod vlajkou států Svatý Vincenc a Grenadina. Na palubě lodi bylo 22 členů posádky, většinou Filipínců. Námořnická organizace oznámila, že všichni členové posádky jsou v pořádku. Loď ještě před útokem stačila vyslat nouzový signál, pomoc ale nedorazila tak rychle, aby únosu zabránila. K lodi poté zamířily z kanadské válečné lodi průzkumné vrtulníky, aby zjistily, co se vlastně na palubě MV Irene stalo.

Odpoledne agentura Reuters oznámila, že se piráti zmocnili další lodi. Tentokrát šlo o nákladní loď MV Sea Horse s výtlakem asi 5 tisíc tun, plující pod vlajkou Toga. Reuters to potvrdila Severoatlantická aliance, jejíž jednotky v oblasti hlídkují. Plavidlo napadli ozbrojení piráti asi 143 kilometrů od somálských břehů. Ozbrojenci se k lodi přiblížili na třech až čtyřech člunech.

Následně Severoatlantická aliance oznámila, že další ozbrojený pirátský gang ostřeloval puškami a granáty loď Safmarine Asia plující pod liberijskou vlajkou. Podle agentury Reuters se ale plavidlu podařilo uniknout, aniž by byl někdo zraněn.

K dnešním útokům došlo jen den poté, co se podařilo americkým a francouzským jednotkám osvobodit amerického kapitána, kterého jako rukojmí drželi piráti na lodi Maersk Alabama. Americký prezident Barack Obama oznámil, že hodlá růst pirátství zastavit. „Jsme odhodláni zastavit růst pirátství v regionu a abychom tohoto cíle dosáhli, budeme muset pokračovat v práci s našimi partnery a zabránit budoucím útokům,“ uvedl Obama.

Zajatého kapitána se podařilo osvobodit až v sobotu, při útoku amerických a francouzských vojáků na unesené plavidlo zemřeli všichni piráti na palubě.

V současnosti u somálských břehů hlídkuje několik amerických vojenských plavidel. Ta však mají, stejně jako lodě EU, NATO, Číny, Ruska a dalších zemí, v oblasti jen omezený mandát proti námořním zločincům zasahovat.

Somálští piráti během posledních měsíců zajali více než desítku lodí a v současnosti zadržují přes 250 rukojmích různých národností. O víkendu mezi plavidla, která padla do jejich rukou, přibyl italský remorkér unesený v sobotu v Adenském zálivu i s šestnáctičlennou posádkou.

Šance na úplné vymýcení pirátství jsou podle redaktora ČT Jakuba Szántó minimální, cílem vojenských operací ve vodách Adenského zálivu je proto snaha alespoň pirátské útoky omezit. Řešením není ani případná změna tras nákladních lodí: obeplutí Afriky je finančně i časově náročné a útokům se tím beztak nelze vyhnout. To potvrzuje i fakt, že piráti v poslední době napadají lodě ve větší vzdálenosti od somálského pobřeží.