Jörg Haider zahynul vlastní vinou

Klagenfurt - Státní zastupitelství v jihorakouském Klagenfurtu dnes ukončilo vyšetřování automobilové nehody, při které loni v říjnu zahynul Jörg Haider. Smrtelnou havárii podle vyšetřovatelů způsobila výhradně chyba tohoto korutanského hejtmana, který vůz řídil. Auto nemělo před havárií defekt, nenašly se ani žádné důkazy o možných manipulacích. Pitva také vyloučila, že by vinu na havárii mohla nést nějaká zdravotní indispozice Haidera, jako například náhlý infarkt.

Vyšetřovatelé tak vyvrátili veškeré spekulace o sabotáži na voze osmapadesátiletého populistického politika, které se po jeho úmrtí vyrojily. Na možné „zásahy zvenku“ poukazovali především stoupenci bývalého šéfa ultrapravicového Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Haider měl v osudnou noc na 11. října v krvi 1,8 promile alkoholu. Při cestě domů vyjel nedaleko Klagenfurtu během předjíždění ze silnice, narazil do betonového sloupu a několikrát se s vozem převrátil. V momentě nehody jel rychlostí nejméně 142 kilometrů za hodinu, přičemž v daném místě byla povolena pouze rychlost 70 kilometrů za hodinu. Utrpěl několik vážných poranění a na místě zemřel.

Jörg Haider
Zdroj: ČT24