Ministra Schwarzenberga dnes přijal papež Benedikt XVI.

Vatikán - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg se dnes v rámci své návštěvy Vatikánu zúčastnil generální audience u papeže Benedikta XVI., který se během proslovu vrátil k víkendovým oslavám Velikonoc. Ministr zahraničí přijel především kvůli přípravě papežovy podzimní návštěvy Česka, ve Vatikánu se ale také poklonil památce kardinála Josefa Berana a u jeho hrobu položil květiny. Oficiální termín papežovy cesty do Česka dosud nepadl, předběžně se hovoří o září.

O vhodném datu papežovy návštěvy Česka se stále jedná, žádný konkrétní termín dosud nepadl. Přípravné rozhovory tak budou stále trvat. Konečné rozhodnutí o datu bude na papeži a musí být v souladu také s programem prezidenta Klause a musí být dohodnuto s Českou biskupskou konferencí. „V této chvíli žádné konkrétní datum není,“ řekl český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. Termín konec září, který se objevuje v médiích, označil za „jeden z možných“, a připomněl, že Vatikán ho nikdy neoznačil za definitivní.

Jak uvedl Vošalík, vedle audience u papeže se ministr sejde i s dalšími vysokými představiteli Svatého stolce. Přijal ho vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone, který fakticky zastává úřad vatikánského premiéra.

Jak řekl Schwarzenberg České televizi, tématem rozhovorů s kardinálem Bertonem byla vnitropolitická situace v České republice po pádu vlády a budoucnost českého předsednictví Evropské unii. Tématem jednání byla i plánovaná květnová návštěva prezidenta Václava Klause ve Vatikánu a papežova cesta na Blízký východ a jeho nedávná návštěva Afriky.

Ministr jednal v podvečer také s arcibiskupem Mambertim. Tématem schůzky byl mimo jiné i Blízký východ. Podle Mambertiho i Schwarzenberga je nutno všemi prostředky hledat řešení situace a že nadcházející cesta Benedikta XVI. do této oblasti může být prostředkem k upoutání pozornosti na ni a pomoci k řešení.

Šéf české diplomacie se také sešel k soukromé schůzce s kardinálem Tomášem Špidlíkem a ráno položil květiny k hrobu kardinála Josefa Berana, který byl za nacismu i komunismu politickým vězněm a zemřel v Římě v roce 1969.