Soud s pákistánským atentátníkem v Bombaji byl odložen na čtvrtek

Bombaj - Soud s obviněným atentátníkem Ajmalem Kasabem, který jako jediný přežil útoky na hotely v Bombaji, byl odložen. Předsedající soudce odmítl uznat jeho obhájkyni kvůli střetu zájmů. Podle něj je spojena s jedním ze svědků obžaloby. Soud odložil slyšení na čtvrtek, ale zatím není jasné, jestli bude možné pokračovat bez obhájce.

Soudce M. L. Tahálijání soudu sdělil, že se „nezdá být vhodné, aby Andžalí Vaghmareová byla právní zástupkyní obžalovaného číslo jedna“. Indická právnička Vaghmareová přijala Kasabovu obhajobu začátkem dubna navzdory výhrůžkám hinduistických extremistů. Soudce ji ale nepřijal s odvoláním na možný střet zájmů, protože obhájkyně je spojena s jedním ze svědků žaloby.

Podle soudních zdrojů požádal obžalovaný, aby ho obhajoval Pákistánec. „Pákistán vám může pomoci najít advokáta, ale ten musí pocházet odsud (z Indie),“ prohlásil v reakci na Kasabovu žádost soudce. Soud by měl pokračovat ve čtvrtek.

V případě odsouzení hrozí jednadvacetiletému Pákistánci trest smrti. Čelí několika obviněním: z vedení války proti Indii, z vražd a pokusů o vraždu a z porušení zákonů o držení zbraní a výbušnin.