Zakladatel thajských „žlutých košil“ přežil atentát

Bangkok - Zakladatele thajského hnutí "žlutých košil", které v roce 2006 způsobilo pád bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, přežil pokus o atentát. Na auto Sontiho Limtchongula v Bangkoku dnes ráno stříleli dva neznámí útočníci. Spolupředsedu Lidového spojenectví pro demokracii zranili na hlavě. Situace v Thajsku je po nedávných opozičních protestech stále napjatá. V Bangkoku stále platí výjimečný stav.

Stav jedenašedesátiletého Limtchongula, mediálního magnáta, který vlastní provládní televizní kanál ASTV, je podle lékařů stabilizován. Podrobil se operaci, při níž mu byla z hlavy vyjmuta kulka. Nyní už je mimo ohrožení života. Útok byl spáchán pár dní poté, co armáda potlačila protivládní protesty soupeřícího hnutí „červených košil“, což jsou stoupenci bývalého premiéra Šinavatry požadující odstoupení vlády premiéra Apchisita Vedžádžívy a vypsání předčasných voleb.

Limtchongulovi ráno místního času na cestě do práce zatarasili nejméně dva útočníci pickupem cestu, nejdříve prostřelili pneumatiky a pak vůz zasypali sprškou střel. Podle policie se na místě atentátu následně našla nejméně stovka nábojnic. Atentátníci zaútočili automatickými puškami a policie se domnívá, že šlo o profesionály.

Stoupenci Limtchongula okamžitě útok označili za politicky motivovaný a obvinili z něj hnutí „červených košil“. Policie to ovšem označila zatím jen za hypotézu, kterou eventuálně musí potvrdit až následné vyšetřování. Mluvčí vlády dnes prohlásil, že cílem pokusu o atentát je vyvolat nové nepokoje.