Jestli do Prahy přijede Lukašenko, Klaus mu ruku nepodá

Minsk - Český šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, který je na návštěvě v Bělorusku, dnes oficiálně pozval zástupce této země na summit k východnímu partnerství unie, který se má konat v květnu v Praze. Není zatím jasné, zda se do Prahy dostaví sám běloruský prezident Alexandr Lukašenko, protože pozvánka od českého ministra není určena nikomu konkrétnímu. Pokud by ale Lukašenko dorazil, český prezident Václav Klaus mu zřejmě nepodá ruku a nepřijme ho ani na Pražském hradě.

Podle mluvčí české diplomacie dnes předal Schwarzenberg v Minsku pozvánku na květnový summit v Praze. Pozvánka je prý určena státu a je na Bělorusku, kdo ho bude zastupovat. „To je na rozhodnutí běloruské strany, my očekáváme v brzké době zprávu z Minsku,“ podotkl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro ČT24.

Ten dnes v Minsku naznačil, že účast na summitu bude mít jisté podmínky. „Východní partnerství není žádný altruistický projekt. Je pro nás vzájemně důležité, abychom vytvořili prostředí bezpečné pro investice a byli prosperujícími sousedy,“ řekl ministr.

Unie a Bělorusko by mohly prý spolupracovat především v odpadové politice, dodávkách energetických surovin nebo v boji proti hospodářské krizi.

Summit pro východní partnerství

KDY? 7. 5. 2009

KDE? Praha

KDO? EU, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina

Schwarzenberg otevřel v Minsku i otázku lidských práv, setkal se se zástupci opozice. Ti připustili, že situace v Bělorusku se postupně zlepšuje, změny nicméně podle nich nejsou systémové. Podle opozice by mohl projekt východního partnerství napomoci právě v této oblasti.

Lukašenkův režim je kritizován pro porušování lidských práv a potlačování opozice. Lukašenko kvůli této kritice už dříve naznačil, že i v případě pozvánky se summitu nezúčastní.

Kdyby ale Lukašenko do Prahy přece jen dorazil, zřejmě se nedočká vřelého přijetí u českého prezidenta Václava Klause. Mluvčí Hradu Radim Ochvat dnes oznámil, že Klaus Lukašenkovi v Praze zřejmě nepodá ruku a ani ho nepřijme na Pražském hradě.

„Prezident republiky Václav Klaus je poněkud překvapen pozváním vrcholné běloruské reprezentace na summit EU - východní partnerství, který se koná v Praze ve čtvrtek dne 7. května 2009. Prezidenta překvapuje dvojí morálka, která je používána, a sděluje, že panu Lukašenkovi ruku nepodá a na Pražském hradě jej přijímat nebude.“

Tiskové sdělení, zdroj: klaus.cz

Lukašenko na konci dubna navštíví Itálii a Vatikán

Až do loňska Evropská unie bránila běloruským představitelům ve vstupu na území společenství. Lukašenko ale přistoupil po roce 2007 k některým vstřícným krokům. Minsk například propustil některé politické odpůrce, umožnil vydávání nezávislých novin a pokročil i ve volebních procedurách, které přiblížil mezinárodním standardům.

EU poté dočasně cestovní zákaz pro běloruské představitele zrušila. Letos v březnu unie zrušení prodloužila o dalších devět měsíců. „Nastoupili správnou cestu a doufám, že v tom budeme pokračovat,“ řekl dnes pro ČT Schwarzenberg.

O zlepšujících se vztazích Běloruska se Západem svědčí i to, že Lukašenko by měl 26. dubna vyrazit na návštěvu do Itálie a Vatikánu. Oznámil to dnes italský ministr zahraničí Frank Frattini. Na Západ přitom naposledy Lukašenko vycestoval v roce 1995, tehdy navštívil Francii.