Lesy mohou vlivem oteplování ztratit absorpční schopnost

New York - Lesy, dosud považované za účinný pohlcovač skleníkových plynů, mohou o svoji schopnost nenávratně přijít. Ve zprávě pro fórum o lesích pořádané OSN to uvedlo 35 vědců. Fórum začíná dnes v New Yorku. Podle zprávy mohou lesní porosty ztratit schopnost přizpůsobit se klimatickým změnám a zvýši-li se teplota o 2,5°C, začnou uvolňovat velké množství oxidu uhličitého.

„Jediná možnost, jak zabránit nevídanému poškození lesů, je snížit emise skleníkových plynů,“ uvádí zpráva pro OSN. Risto Seppala z finského výzkumného institutu řekl, že se o lesích všeobecně uvažuje jako o brzdách globálního oteplování. „Škoda vyvolaná klimatickými změnami může v příštím dvacetiletí vést k tomu, že lesy uvolní velké množství uhlíku a namísto zpomalení tím oteplování zrychlí,“ sdělil BBC.

Mezinárodní debaty se doposud zabývaly hlavně důsledky kácení lesů. Nová zpráva ale ukazuje, že problémem se mohou stát i lesy zachované. Kácení přitom způsobuje škody odpovídající pětině množství lidstvem vypouštěných skleníkových plynů. Podle zprávy se nebezpečí v souvislosti s nárůstem teplot týká hlavně lesů v subtropech a jižním mírném pásmu, v některých oblastech budou užitkové lesy neudržitelné. V afrických komunitách závislých na lesích mohou klimatické změny prohloubit chudobu, přispět ke zhoršení zdraví a vyloučit nelze ani sociální konflikt.