Předváděním svalů se problém severokorejského jaderného programu nevyřeší

Peking - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) pořádá v Pekingu třídenní konferenci o využití jaderné energie v 21. století. Agentura tak navazuje na podobnou schůzku, která proběhla před čtyřmi lety v Paříži. Hlavním tématem je velmi aktuální otázka severokorejského jaderného programu. Šéf MAAE Muhammad Baradej dnes vyzval k novému dialogu, který by měl za cíl vyřešit roztržku mezi západem a KLDR.

„Kromě dialogu jiné řešení není,“ prohlásil Baradej. „Vyřešit tuto záležitost nelze předváděním svalů,“ dodal. Baradej by si přál, aby byly obnoveny šestiistranné rozhovory a aby se mezinárodní pozorovatelé vrátili do atomového komplexu v severokorejském Jongbjonu.

Baradej dnes také varoval, že Severní Korea může provoz v Jongbjonu, v němž je schopná získat plutonium pro zbrojní účely, obnovit do několika měsíců.

Pchjongjang minulý týden označil šestistranné rozhovory o svém nukleárním programu za zbytečné a oznámil, že z nich odstupuje a obnoví aktivity v jaderném zařízení v Jongbjonu. KLDR zároveň vykázala ze země inspektory MAAE, kteří pracovali v odstaveném jaderném komplexu.

I přesto je ale šéf MAAE v otázce severokorejského jaderného programu optimistický. Důvodem je naděje, že nová americká administrativa přispěje ke konstruktivnímu řešení. „To, co se stalo v KLDR, je krok zpět, ale je tu nové prostředí, díky němuž jsem optimista,“ řekl Baradej.