Rebelové z delty Nigeru propustili Brita

Abuja - Na jihu Nigérie předali rebelové armádě britského občana, kterého drželi jako rukojmí přes půl roku. 59letý Robin Hughes pracoval v deltě Nigeru pro ropnou společnost. Cizince v této oblasti často unášejí ozbrojené skupiny, které chtějí po vládě větší podíl na ziscích z těžby a exportu ropy. Další Brit zajatý společně s Hughesem zůstává nezvěstný.

„Britský zajatec byl propuštěn, nyní je spolu s vládními představiteli v Port Harcourtu,“ uvedl mluvčí ozbrojených sil v nigerské deltě. Ozbrojenci z Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND) už v neděli oznámili, že Brita propustí kvůli jeho zdraví a věku.

Hughes a další Brit, Matthew John Maguire, byli zajati 9. září. Rebelové často unášejí občany západních zemí, ještě nikoho nevěznili ale tak dlouho, většinou se rukojmí po několika týdnech dostala na svobodu.

V roce 2006 zahájilo MEND v deltě Nigeru násilnou kampaň, jejímž cílem je dosáhnout nezávislosti tohoto regionu. V oblasti se totiž těží ropa a rebelové chtějí kontrolovat příjmy z jejího prodeje.