Během Dne šoa Izraelci vzpomínají na oběti holokaustu

Jeruzalém - V Izraeli začal vzpomínkový Den šoa a hrdinství. Připomíná šest milionů židovských obětí nacistické genocidy Židů za druhé světové války. Pietní ceremonie v Jeruzalémě se zúčastnili prezident i premiér židovského státu a také ti, kteří holocaust přežili. V Izraeli jich podle různých organizací žije kolem 230 tisíc. Ráno našeho času se také na počest zavražděných rozezní v Izraeli sirény. Pietní ceremonie se konala ve stínu projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda na ženevské konferenci, kde Izrael označil za zemi s „rasistickou vládou“.

Na památku obětí nacistické genocidy se v jeruzalémském památníku Jad Vašem konala vzpomínková akce, lidé zde zapálili šest svící, jež mají připomenout Židy, kteří zemřeli během druhé světové války. Přítomní byli i lidé, kteří holokaust přežili. Akce se zúčastnil jak izraelský prezident Šimon Peres, tak premiér Benjamin Netanjahu.

„Antisemitismus je dávný historický fenomén. Jestliže si někdo myslel, že po těch strašlivých událostech šoa tento fenomén zmizel, je dnes očividné, že se mýlil,“ prohlásil Netanjahu a ujistil, že Izrael nedovolí popíračům holokaustu spáchat novou genocidu na židovském národě.

„Co je smutné, je skutečnost, že zatímco my v Jeruzalémě si připomínáme Den šoa, jistí lidé si vybrali asistovat u demonstrace nenávisti proti Izraeli, která se odehrává v téže době, kdy k vám hovořím, v srdci Evropy,“ řekl dále izraelský premiér.

Den šoa

Den Jom ha-šoa má pohyblivé datum. Připomíná zahájení povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. V tento den se symbolicky čtou jména zavražděných lidí. Dnes v Izraeli žije přes 230 tisíc osob, které přežily holokaust.


V České republice si účastníci tanečního pochodu Dobré vůle připomínali oběti holokaustu už v neděli. Chtěli tak vyjádřit nesouhlasný postoj s rasismem a antisemitismem. Další vzpomínkovou akci pořádá dnes odpoledne Nadační fond obětem holokaustu a Institut Terezínské iniciativy v Praze na náměstí Míru.

  • Den šoa v Izraeli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/813/81280.jpg
  • Den šoa v Izraeli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/813/81279.jpg
  • Den šoa v Izraeli autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/813/81278.jpg