Úlovek kolumbijské policie - podzemní skrýš plná heroinu

Bogotá - Téměř sto kilogramů heroinu se podařilo zadržet kolumbijským úřadům. Cena drog by se podle nich vyšplhala na černém trhu v přepočtu až k 190 milionům korun. Drogy podle úřadů patřily Revolučním ozbrojeným silám Kolumbie (FARC), které už čtyři desetiletí vedou ozbrojený boj proti kolumbijské vládě.

Hluboko v horách u hranic se sousedním Ekvádorem se kolumbijským úřadům povedl královský úlovek. V podzemní skrýši ležely desítky kilogramů nejčistšího heroinu, zabalené v igelitových pytlích a pečlivě zamaskované. Pro Revoluční ozbrojené síly Kolumbie je tato droga důležitým zdrojem příjmů.

„Kilogram heroinu má v Kolumbii cenu asi 30 milionů pesos, v zahraničí za něj dostanete ale několikanásobně víc. Toto zadržené množství by mělo na zahraničním trhu hodnotu kolem devíti milionů dolarů,“ uvedl velitel protidrogové jednotky Hernando Gutierrez.

Kolumbijským úřadům se letos podařilo zabavit už 372 kilogramů heroinu, poslední zásilka byla ale zatím jednoznačně největší. FARC tak utržil nepříjemnou ránu. Kromě únosů a vydírání patří obchod s drogami mezi jeho nejdůležitější způsoby obstarávání prostředků pro boj s místními úřady.