V Jižní Osetii zatkli dva pozorovatele OBSE

Moskva - Kvůli nelegálnímu přechodu hranic dnes nakrátko pohraničníci z Jižní Osetie zadrželi dva pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oba byli vyslechnuti, jihoosetští představitelé jim důrazně doporučili, aby podobné chování už neopakovali. Prezident Jižní Osetie označil jejich počínání za provokaci.

Pozorovatelé OBSE se podle jihoosetských úřadů pohybovali na hranici regionu, pohraničníci je údajně žádali, aby oblast opustili, zazněly i varovné výstřely. Toho ale muži nedbali. „Dva pozorovatelé OBSE přejeli se svým vozem nelegálně hranici s Jižní Osetií v okrese Cchinvali a byli zadrženi jihoosetskými pohraničníky,“ uvedl jihoosetský prezident Eduard Kokojev. Podle něj je takové chování provokací.

S pozorovateli pohovořili zástupci z ministerstva zahraničí i z prezidentské kanceláře. Ti jim vysvětlili nezákonnost jejich počínání, oba muži byli navíc varováni, aby se už podobná věc neopakovala. Následně je pak jihoosetští představitelé propustili.

Ruské tajné služby dnes také oznámily, že na ruském území údajně zadržely gruzínského špiona. Ten měl prý shánět informace o přípravách na zimní olympijské hry v Soči, které se mají uskutečnit v roce 2014.

Mise OBSE v Gruzii

V Gruzii působí od roku 1992 téměř tři desítky pozorovatelů OBSE a 228 pozorovatelů Evropské unie, kteří dohlížejí na příměří v Jižní Osetii. Od srpnové války mezi Gruzií a Ruskem Jižní Osetie odmítá vpustit pozorovatele na své území.