Lenin už šest let leží ve stejném obleku, kvůli krizi nejsou peníze na nový

Moskva - Hospodářská krize prý postihla i šatník vůdce bolševické revoluce Vladimíra Lenina, jehož nabalzamované tělo se nachází v mauzoleu na moskevském Rudém náměstí. Leninovo tělo se letos muselo obejít bez nového obleku, ačkoli by nový šat už dávno potřeboval. Oblek se totiž mění každé tři roky, ten současný je ale stále z roku 2003. Uvedl to list Trud.

Lenin původně spočíval v mauzoleu ve vojenském stejnokroji, než jej po 17 letech převlékli do civilu. Šaty se šijí na zakázku z drahé švýcarské látky, kterou si Lenin kdysi oblíbil. Střih se však od té doby změnil v souladu se současnou módou. Nyní se šaty sice nemění, ale alespoň se pečlivě čistí při pravidelné údržbě ostatků každé dva měsíce. Během této procedury se tělo noří do zvláštní lázně s roztokem z bylin s balzamujícím účinkem.    

Peníze podle odborníků ještě citelněji chybějí na tuto údržbu. „Stát od roku 1992 nedal ani kopějku, a to do toho ještě udeřila krize,“ postěžoval si listu Jurij Děnisov-Nikolskij, ředitel výzkumného ústavu léčiv, který se na péči o Leninovo mumifikované tělo podílí. Zůstává ale přesvědčen, že díky jedinečné ruské technologii balzamování Lenin vydrží ještě sto let. Až dosud ruští experti ujišťovali, že udrží ostatky v současném stavu neomezeně dlouho.    

Vstup do mauzolea je bezplatný, o náklady na péči o tělo vůdce světového proletariátu se stará nadace Leninovo mauzoleum a sponzoři. Ti by se prý mohli ukázat štědří zvláště ve středu, kdy od Leninova narození uplyne 139 let.