Židé v Osvětimi si Pochodem živých připomněli oběti holocaustu

Varšava/Osvětim - Židé z celého světa se dnes sjeli do někdejšího vyhlazovacího tábora v jihopolské Osvětimi, kde uctili památku obětí holocaustu. V čele takzvaného Pochodu živých šel izraelský vicepremiér Silvan Šalom, který přijel na místo, kde nacisté během druhé světové války zavraždili více než milion osob, aby prohlásil: „Nikdy více!“

Před zahájením pochodu u vstupní brány Šalom k nacistickému režimu Adolfa Hitlera přirovnal Írán. „To, oč se nyní Írán snaží, se příliš neliší od toho, co židovskému národu udělal Hitler před 65 lety,“ řekl Šalom. Zdůraznil, že svět se musí sjednotit, aby Írán zastavil.

Většina mladých lidí, kteří do Osvětimi přijeli, slova izraelského vicepremiéra ocenila. Přes 7000 osob se poté vydalo na dávnou cestu smrti z někdejšího vyhlazovacího tábora do tři kilometry vzdálené Březinky, kde se nacházely plynové komory. Lidé, mezi kterými bylo i několik bývalých osvětimských vězňů, se po cestě modlili a zpívali. Zároveň byla předčítána jména těch, kteří nepřežili. Byli mezi nimi i českoslovenští občané. Podle historiků jich transportovali nacisti do Osvětimi okolo 50 000, smrti uniklo jen 6000. Mezi oběťmi bylo také 5000 českých Romů.

Pod vlajkami Izraele, Spojených států, Polska, Maďarska či Austrálie došli za slunečného dne účastníci pochodu přes „bránu smrti“ do areálu v Březince, kde zůstaly kromě ostnatých drátů i zbytky po plynových komorách a krematoriích a několik dřevěných baráků. Tradiční vzpomínkovou akci, která se koná v památný den obětí holocaustu, ukončil kadiš, neboli modlitba za mrtvé.

Pochod živých se poprvé uskutečnil v roce 1988 z iniciativy izraelského ministerstva školství. Od té doby každoročně přijíždějí do Osvětimi tisíce mladých Židů uctít památku svých předků.

Oběti holocaustu si dnes připomínali lidé na celém světě. Jména lidí, kteří nepřežili řádění nacistů se četla i v bývalém koncentračním táboře Terezín a na pražském náměstí Míru.