Rusko zopakovalo, že na radar odpoví rozmístěním raket

Moskva - Rusko nadále trvá na tom, že pokud Spojené státy rozmístí prvky svého protiraketového štítu v zemích střední Evropy, odpoví na to rozmístěním raket Iskander v Kaliningradské oblasti. Moskva zároveň ani nevidí žádný důvod k rozmisťování takového štítu, protože Írán podle ruského názoru o výrobu jaderných raket vůbec neusiluje. Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova USA přesto zintenzivňují přípravu budování štítu.

„Na našem stanovisku ke štítu se nic nemění. Pokud nebude protiraketový štít ve střední Evropě, nebudou ani Iskandery,“ prohlásil Rjabkov v rozhovoru pro agenturu Interfax.

Podle Rjabkova Rusko nijak neusiluje o to mít Iskandery v Kaliningradské oblasti. Americkou snahu o štít ale považuje za ohrožení svých strategických potenciálů, a proto v případě realizace projektu bude muset reagovat odpovídajícím způsobem, tedy rozmístěním Iskanderů. „To jsou jasné prvky abecedy. Podle mého názoru už to všichni pochopili,“ zdůraznil.

Odmítl také tvrzení Washingtonu o blížící se jaderné hrozbě z Íránu. „My nevidíme žádné známky přibližování Íránu k ovládnutí jaderných zbraní. Říkám to zcela zodpovědně.“

Írán jako signatářská země Smlouvy o nerozšiřování jaderných zbraní má podle Rjabkova právo na rozvoj mírové jaderné energetiky. Proto dosavadní politika „nedůvěry USA vůči Íránu vyvolává u jiných zemí velké pochyby a nesměřuje tak ve prospěch řešení problematiky“.