V parlamentních volbách v JAR vede favorizovaný vládní ANC

Pretoria - Africký národní kongres (ANC) se podle očekávání stane vítězem jihoafrických parlamentních voleb. Podle zatím neúplných výsledků středečního hlasování si ANC zřejmě těsně udrží dvoutřetinovou ústavní většinu v parlamentu. Jeho kontroverzní předseda Jakob Zuma se tak velmi pravděpodobně stane prezidentem jen několik dnů poté, co jej soud zprostil obvinění z korupce.

Po sečtení 56 procent odevzdaných hlasů ve volbách do dolní komory parlamentu vede ANC s 66,6 procenta před největší opoziční stranou - Demokratickým společenstvím (DA) s 16,4 procenta odevzdaných hlasů. Pro nedávno založený Lidový kongres (COPE), jenž vznikl loni odtržením od ANC, hlasovalo osm procent voličů. Žádná z dalších stran nezískala více než tři procenta hlasů.

Přestože ANC pravděpodobně poněkud oslabí (ve volbách v roce 2004 získal téměř 70 procent hlasů), je zřejmé, že přesvědčivě vyhraje i čtvrté demokratické volby od konce apartheidu v roce 1994 a zůstane dominantní stranou na jihoafrické politické scéně.

Středeční volby se odehrály za velkého zájmu veřejnosti. Hlasovalo kolem 76 procent z 23 milionů oprávněných voličů. Z rozhodnutí ústřední volební komise bylo hlasování prodlouženo, aby mohli odevzdat svůj hlas všichni voliči čekající ve frontách.

Volby, přes jinak klidný průběh, poznamenala vražda prominentního politika Lidového kongresu, který byl zastřelen v blízkosti města Port Elizabeth. Představitelé strany dávají útok do souvislosti s jeho politickou činností.

Konečné výsledky se očekávají nejdříve v pátek.

ANC jasně dominuje na jihoafrické politické scéně od pádu apartheidu v roce 1994.

Mladší Jihoafričané, kteří byli v době pádu apartheidu dětmi, už totiž nepřičítají hlavní důležitost podílu ANC na pádu vlády bělochů, nýbrž problémům své budoucnosti. Kromě hospodářského poklesu je trápí zejména rostoucí zločinnost, chudoba a epidemie AIDS. Jihoafrická republika je zemí s nejvyšší mírou násilných zločinů na světě. Na nemoci spojené s AIDS umírá v JAR kolem tisíce lidí denně.