Itálie chce pořádat summit G8 v Aquile poničené zemětřesením

Řím - Italská vláda se dnes rozhodla, že navrhne členům skupiny G8 uspořádání její vrcholné schůzky ve městě Aquila, které nedávno zdevastovalo silné zemětřesení. Oznámil to premiér Silvio Berlusconi. Podle dosavadních plánů se schůzka měla konat 8. až 10. července na středomořském ostrově La Maddalena u Sardinie.

Berlusconi rozhodnutí zdůvodnil potřebou ušetřit peníze a zároveň podnítit nový hospodářský vzestup oblasti Abruzzo. Řekl, že náklady na bezpečnostní opatření na La Maddaleně by dosáhly 220 milionů eur (asi šesti miliard korun), které bude lepší věnovat na obnovu postižené oblasti. Premiér neřekl, kolik by činily náklady na zajištění bezpečnosti v Aquile.

V posledních letech se vrcholné schůzky G8 obvykle pořádají na odlehlých místech, aby se předešlo masovým demonstracím proti těmto summitům. Pokud by se schůzka přesunula do Aquily, konala by se jen pár desítek kilometrů od Říma.

Při zemětřesení v oblasti Abruzzy, jejímž centrem Aquila je, zahynulo skoro 300 lidí a hmotné škody jdou do miliard eur. V Aquile byla zničena polovina domů.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24