Povstalci v Pákistánu se stahují zpět do údolí Svát

Islámábád - Bojovníci z Talibanu dostali příkaz, aby se stáhli z pákistánské provincie Buner. Oznámil to mluvčí hnutí. Stovky ozbrojenců včera ovládly území, které je vzdáleno jen 100 kilometrů od metropole Islámábádu. Kvůli postupujícímu Talibanu včera pohrozil americký ministr obrany Robert Gates, že vtahy mezi  Pákistánem a Spojenými státy by se mohly zhoršit.

Stovky ozbrojenců z hnutí Taliban zřejmě převzaly kontrolu nad pákistánskou provincií Buner, ta je od hlavního města Islámábádu vzdálena jen pouhých 100 kilometrů. Vláda už do oblasti poslala polovojenské jednotky, aby postup militantů zastavily. Ti ale na jejich konvoj zaútočili a jednoho policistu zabili. Talibanci již nicméně dostali příkaz, aby se z území stáhli. „Náš vůdce nařídil, aby Taliban byl z Buníru okamžitě stažen,“ řekl mluvčí Talibanu Muslim Chán. Talibanci se už začali z Buníru podle agentury AP stahovat a tuto akci by měli dokončit ještě během dneška.

I přesto se ale cítí ohroženi nejen místní lidé. Ohroženy jsou také vztahy mezi Pákistánem a Spojenými státy. Americký ministr obrany Robert Gates prohlásil, že stabilní demokratická vláda v Islámábádu je základem pro úspěch spojeneckých jednotek v Afghánistánu.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer vyloučil, že by jednotky NATO v Afghánistánu podnikaly přeshraniční zásahy proti ozbrojeným muslimským radikálům v Pákistánu.

Mluvčí Bílého domu označil poslední vývoj v Pákistánu za velmi znepokojivý. Talibanci a bojovníci teroristické organizace al-Káida většinu svých operací řídí ze svých základen v údolí Svát. Toto autonomní kmenové území Pákistánu Američané označují za „pohodlné a bezpečné útočiště“.

  • Pákistánští povstalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/821/82051.jpg
  • Údolí Svát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/700/69951.jpg