Arménskou genocidu si v Jerevanu připomněly desetitisíce lidí

Jerevan - Čtyřiadevadesáté výročí zahájení masového vraždění Arménů tureckou armádou v dobách první světové války si dnes na demonstraci v Jerevanu připomněly desetitisíce lidí. Účastníci akce nesli pochodně na památku zmasakrovaných a požadovali, aby Turecko uznalo zabití asi 1,5 milionu Arménů v letech 1915 až 1917 za genocidu. Podle některých názorů jde o první jednoznačnou historicky zaznamenanou genocidu v dějinách. Dnešní akce tradičně skončila u památníku genocidy v Jerevanu.

Také americký prezident Obama dnes výročí připomněl ve zvláštním prohlášení, které se s napětím očekávalo. Jako prezidentský kandidát totiž Obama vystupoval za uznání vraždění Arménů za genocidu. Dnes však tento termín v prohlášení nepoužil, hovořil jen o „jedné z největších ukrutností 20. století“.

Turecko a Arménie neudržují diplomatické vztahy a mají uzavřenou společnou hranici. V poslední době se ale vztahy mezi Jerevanem a Ankarou zklidňují. Za zprostředkování Švýcarska se dohodly na programu jednání směřujícího k normalizaci jejich vztahů. Byly obnoveny politické kontakty a arménský prezident Serž Sarkisjan počátkem dubna prohlásil, že do roka očekává otevření hranic.

Výročí počátku masakrů se vztahuje k relativně nenápadné události - zatčení několika stovek arménských intelektuálů v hlavním městě tehdejší turecké říše Istanbulu. Důvodem bylo obvinění z údajného rozvracení státu a sympatií s carským Ruskem, s nímž bylo tehdy Turecko ve válce. Uvěznění arménských elit v Istanbulu se rozrostlo ve vyhánění a vojenské deportace řadového arménského obyvatelstva po celém území říše, dokonce i z původních arménských sídelních oblastí, a vyvrcholilo hladovými pochody smrti a hromadným zabíjením trvajícím dva roky.

Arménie označuje masakry za genocidu. Pro tento postoj se jí podařilo získat i několik zemí ve světě. Turecko termín genocida zásadně odmítá, ale připouští, že masakry se staly v době, kdy Arméni zahájili hnutí a později boj za nezávislost. Ankara Jerevan viní, že kampaní za uznání genocidy ve světě nebojuje za spravedlnost, ale jen poškozuje jméno Turecka.