Írán uzavřel po bombových útocích hraniční přechod s Irákem

Teherán - Írán uzavřel pro své občany hraniční přechod do Iráku. Učinil tak poté, co velké množství íránských poutníků zahynulo při pumových útocích v Iráku v uplynulých dvou dnech. Se zprávou přišla s odvoláním na oficiální média agentura AP. Při sérii útoků sebevražedných atentátníků v Bagdádu a v provincii Dijála bylo od čtvrtka zabito nejméně 150 lidí. Mezi oběťmi násilí, které učinilo z dubna nejkrvavější měsíc letošního roku s celkem 250 mrtvými a téměř 700 zraněnými, i mezi zraněnými je velký počet íránských poutníků.

„Po útocích v Iráku a po mučednické smrti mnoha íránských poutníků byl až do odvolání pro Íránce uzavřen přechod Chosráví,“ oznámila oficiální agentura IRNA. Obdobné zprávy odvysílal i státní rozhlas.

Přechod Chosráví leží severovýchodně od Bagdádu. Íránská média neuvedla, zda uzávěra platí i pro další hraniční přechody.

Útoky v Iráku odsoudil v pátek mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hasan Kaškaví.

„Některé síly se snaží oslabit hluboké a sílící styky mezi lidem Íránu a Iráku a ospravedlnit nezákonnou přítomnost cizinců pokračující nejistotou v této zemi a tomto regionu,“ prohlásil.

Íránští oficiální činitelé se dali opakovaně slyšet, že přítomnost amerických sil v Iráku zhoršuje bezpečnostní situaci v zemi.